Dnešní kompromis ČSSD sjednotí a posílí, prohlásil Sobotka

Praha - Jednomyslná podpora grémia a předsednictva ČSSD vládě Jiřího Rusnoka představuje kompromis a společné rozhodnutí, které posílilo sociální demokracii. Takto prezentoval na tiskové konferenci předseda strany Bohuslav Sobotka výsledky dnešních jednání vrcholných orgánů sociální demokracie. Vedle stojící místopředseda Michal Hašek při slovech šéfa strany viditelně přikývl. Hašek podotkl, že sociální demokraté budou požadovat od Rusnoka omluvu za jeho vyjádření o tom, že případná vláda ČSSD by byla „hvězdnou pěchotou“. Premiér tak po brífinku ČSSD i učinil.

„Myslím si, že to společné rozhodnutí dnes posílilo sociálně demokratickou stranu tak, aby dostála své odpovědnosti, kterou má vůči voličům,“ prohlásil Sobotka. Podle něj je jeho strana nejsilnější parlamentní frakcí a má šanci po příštích volbách přinést změnu pro Českou republiku. „Ale aby se to mohlo povést, tak do těchto voleb musí jít sociální demokracie jako silná a sjednocená politická strana. Myslím, že dnešní rozhodnutí k tomu výrazně přispěje,“ dodal Sobotka.

Pro šéfa ČSSD představuje stále nejlepší variantu rozpuštění sněmovny, Rusnokova vláda by podle představ ČSSD měla vést zemi do té doby. Sobotka prý dostal pověření, aby opět zahájil jednání s parlamentními stranami o podpoře plánu na rozpuštění.

Bohuslav Sobotka:

„Předsednictvo také dnes konstatovalo, že hlasování sociální demokracie pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka neznamená podporu kroků, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení nějakého prezidentského systému. Sociální demokracie také nadále zůstává opoziční stranou a bude podporovat pouze takové kroky vlády Jiřího Rusnoka, které budou ve prospěch občanů a v souladu s programem, na který získala sociální demokracie hlasy voličů.“

Ještě včera Sobotka prohlašoval, že ČR potřebuje vládu, která má sílu prosadit změny, a ta Rusnokova takovýmto kabinetem není. Do dnešního dne prosazoval variantu odchodu poslanců ČSSD před hlasováním o důvěře. „To by byla cesta, která by zřejmě sociální demokracii rozdělila,“ zhodnotil při dnešní tiskové konferenci.

Sobotka závěry dnešních jednání za osobní prohru v pomyslném souboji se zastánci Miloše Zemana uvnitř strany nepovažuje. ČSSD prý trvá na návrzích změny ústavy, které mají posílit principy parlamentní demokracie i po zavedení přímé volby prezidenta.

Na dotaz, zda si je jist, že nebude nyní oslabovat jeho pozice v ČSSD, Sobotka prohlásil, že „vítězství pro sociální demokracii je primární vítězství pro Bohuslava Sobotku“. Nechce směšovat osobní pocity a nutnost kompromisu, kterou jako předseda strany musel prosazovat.

Hašek: „Návštěva pana Rusnoka na poslaneckém klubu nebude žádná selanka“

Podle slov místopředsedy to nebude mít Rusnok na jednání poslneckého klubu před hlasováním jednoduché. „Budeme například požadovat omluvu za jeho výroky o tom, že pokud by vládu sestavovala ČSSD, konkrétně Bohuslav Sobotka, pak že by byl zvědav, co to bude za hvězdnou pěchotu. To jsou naprosto zbytečná slova, která vůbec neměla zaznít…,“ míní Hašek. Rusnok prý bude muset komentovat i některé personální kroky svých ministrů.

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: David Taneček/ČTK

Sobotka považuje za reálné, že si Zemanovi řekne o druhý pokus sestavit vládu

Lídr ČSSD označil za reálnou možnost, že si v případě neúspěchu úřednického kabinetu řekne o možnost sestavit vládu. Když Rusnok pro svou vládu od poslanců důvěru nezíská, ČSSD požádá prezidenta Miloše Zemana o schůzku, kde by projednali možná řešení politické situace. „Chci slyšet přesně jeho názor na další postup v rámci druhého pokusu, který má prezident republiky,“ řekl Sobotka. Na otázku, jestli by si Zemanovi řekl o možnost sestavení vlády pod taktovkou ČSSD, odvětil, že „je to reálná varianta“.