Před volbami vytáhnou strany i církevní restituce

Praha – K velkým tématům předvolební doby se zařadí nepochybně i majetkové vyrovnání státu s církvemi a vztah mezi nimi vůbec. Komunisté vyrukovali s těžkým kalibrem, v případě volebního úspěchu chtějí požadovat zrušení 1,5 miliardy státního příspěvku církvím na provoz, který každoročně dostávají a ze kterého dávají třeba platy duchovním. Sociální demokraté k táboru odpůrců restitucí dlouho patří, ti si zas přejí snížení finanční náhrady, kterou stát církvím v restitucích slíbil. Pravicové strany to ale odmítají, narovnání majetku považují za nezbytné vypořádání s dlouho neřešeným problémem.

Peníze na platy duchovních by podle komunistů měly jít od věřících samotných. „Musely by se platit samy, jako každé jiné občanské sdružení, jako si platí samy sebe jednotlivé subjekty v občanské společnosti,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip. Takový návrh je protiprávní, zní od zástupců církví a náboženských společností. Stát se totiž zavázal církvím vyplácet každoroční příspěvek ve smlouvách o finančním vyrovnání.

Smlouvy zajišťují také vyplácení náhrad, které jsou zase trnem v oku sociálním demokratům. Ve svém programu slibují, že se je pokusí snížit. Komunisté se navíc netají ani úmyslem vyvolat o církevních restitucích referendum.

Vyrovnání jsme uzavřeli, tak má platit

Pro strany bývalé koalice představuje majetkové vyrovnání vyřešenou kapitolu. „Uzavřeli jsme smlouvu řádným legitimním orgánem, tak by to prostě mělo platit,“ tvrdí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pověřený šéf ODS Martin Kuba zdůrazňuje, že celá věc prošla legislativním procesem a nepostavil se proti ní ani Ústavní soud. Na jejich stranu se staví i KDU-ČSL a zelení.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)