Su Ťij zahájila Forum 2000: Nobelovu cenu mám jenom díky Havlovi

Praha - Projevem nositelky Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij začalo v Praze Forum 2000. Barmská disidentka při něm řekla, že Nobelovu cenu v roce 1991 získala jen díky tomu, že bývalý český prezident Václav Havel nepřijal nominaci a místo toho navrhl ji. Už odpoledne Su Ťij uctila Havlovu památku, když na vinohradském hřbitově položila v doporvodu Dagmar Havlové kytici na jeho hrob. Zítra Su Ťij čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Vůdkyně barmské opozice je v Česku vůbec poprvé.

Su Ťij v proslovu vyjádřila díky Havlovi za podporu, kterou vyjadřoval barmské opozici po dobu vlády vojenské junty. „Udržoval v nás plamen naděje, když jsme procházeli těmi nejtěžšími časy, a my na to nikdy nezapomeneme,“ řekla Su Ťij o Havlovi. Podle ní ale Havel udělal mnoho pro demokracii a lidská práva nejen v Barmě, ale i jinde ve světě.

Su Ťij prohlásila, že bývalého českého prezidenta vidí především jako člověka, který miloval svobodu a bojoval za ni. „Když jsem byla v Barmě v domácím vězení, myslívala jsme na Československo jako na vzdáleného přítele, na kterého se můžeme vždy spolehnout v čase potřeby,“ uvedla dále. Havla prý vnímala jako člověka, který se jí zastával a který jí umožnil cítit se svobodně.

Tomu nejtěžšímu čelí Barma právě teď

Su Ťij v minulosti patřila mezi přední bojovníky za demokracii v Barmě a kvůli jejímu politickému přesvědčení ji vládnoucí junta držela dvě desetiletí v domácím vězení. Disidentka byla propuštěna až v roce 2010 a nyní je přední opoziční političkou. Su Ťij dnes zdůraznila, že přechod k demokracii v Barmě ještě není ukončen. „Stojíme před největší výzvou v dějinách. Nejtěžší nebyly ty časy, kdy jsme byli v domácím vězení, kdy byly věznice plné našich lidí bojujících za demokracii. Ten nejtěžší čas je teď, protože pokud nevyužijeme ty možnosti, které nyní máme, už se nikdy nemusejí vrátit,“ řekla.

Moderátor úvodního večera před příchodem Su Ťij prohlásil, že organizátoři Fora 2000 v minulých ročnících nechávali pro Su Ťij pravidelně připravenou židli, která však zůstávala prázdná a doufali, že nastane den, kdy budou moct disidentku na konferenci založené Havlem uvítat. Vedle Su Ťij se letošního ročníku Fora 2000 účastní také duchovní vůdce Tibetu a Havlův osobní přítel dalajlama.

Na akci se bude diskutovat zejména o příležitostech a nástrahách demokratických transformací. Téma podle nadace Forum 2000 vychází z odkazu Havla, který zasvětil svůj život boji za svobodu a lidskou důstojnost tváří v tvář represivnímu režimu. Pražská část konference potrvá do úterý, pak se přednášky a diskuse přesunou do Bratislavy, Ostravy a Plzně.

Dalajlama už včera v pražské Tipsport areně promluvil k tisícům lidí. Do Česka se vrátil po téměř dvou letech. Naposledy přiletěl na pozvání bývalého prezidenta Václava Havla. „Myslím, že my máme tu zodpovědnost nést jeho odkaz dál – upřímnost, pravdu, vřelost. To jsou základní lidské hodnoty,“ řekl po včerejším příletu.

Vyprávět o zkušenostech s komunistickým režimem přijel nejvýraznější čínský hrdina současnosti Čchen Kuang-Čcheng. Otevřeně se postavil tamní vládě a jako nepohodlný lidsko-právní aktivista strávil čtyři roky za mřížemi. Loni se mu podařilo uprchnout. „Vůči aktivistům nemá režim žádné morální zásady. Uplatňuje proti nim represe, jako jsou vazba, zadržení, veřejné ponížení. Je to nepředstavitelné,“ prohlásil nevidomý disident.

Vedle Su Ťij, dalajlamy a Kuang-Čchenga letos do Prahy přijedou třeba bývalý jihoafrický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik de Klerk, francouzský politolog Jacques Rupnik, spisovatel, aktivista a spoluzakladatel Fora 2000 Elie Wiesel nebo americká folková zpěvačka a aktivistka Joan Baezová.