Vandas: Chceme skutečnou demokracii pro slušné Čechy

Praha – „Jsme strana, která nemění své názory a chce obnovit pořádek a skutečnou demokracii,“ řekl ve volebním Interview Daniely Drtinové předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. DSSS chce zamezit zneužívání sociálních dávek a přílivu cizinců. Jedním z cílů strany je i zrušení Senátu. „Podle nás je 500 milionů korun ročně, které vynakládáme na 81 usínajících mrtvol, naprosto vyhozenými prostředky,“ řekl Vandas.

AKTUÁLNĚ:

Podle ministerstva zdravotnictví nebudou nemocnice schopny uhradit všechny závazky nejen letos na konci roku, ale ani příští rok, pokud nebude přijato systémové řešení. Podle předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase je finanční pomoc v tomto systému pouze nalévání peněz do černé díry. „Je potřeba zanalyzovat finanční toky ve zdravotnictví, kde peníze končí a kdo z toho profituje. Je třeba zefektivnit chod zdravotních pojišťoven, které se předhánějí v tom, kdo bude mít luxusnější palác, a platy managementu,“ uvedl Vandas, podle kterého se zdraví proměnilo v obchodní komoditu. „Když máš peníze, máš naději na vyléčení, když ne, máš smůlu,“ dodal Vandas, který chce zabránit i privatizaci nemocnic. Podle něj musí základní systém tvořit síť neziskových veřejných nemocnic.

Regulační poplatky by DSSS zcela jednoznačně zrušila, uvažuje pouze o zachování poplatku za jídlo v nemocnici ve výši cca 60 korun. „Zrušením poplatků zabráníme zhoršování životní úrovně důchodců, tedy těch, kteří celý život odváděli zdravotní pojištění a dnes, když potřebují lékařské ošetření, si musí vše zaplatit znovu,“ uvedl předseda strany.

PROGRAM:

Dělnická strana sociální spravedlnosti sama sebe označuje za národně orientovanou. Hodlá hájit zájmy pracujících, učňů, seniorů a tradičních rodin. Homosexuální svazky neuznává. Přistěhovalectví není podle strany řešením úbytku obyvatel. V Česku by mohli zůstat jen cizinci odborníci, kteří se přizpůsobí národním tradicím a zvykům. V zahraniční politice strana odmítá prohlubující se federalizaci EU a navrhuje stáhnout vojáky ze všech misí NATO. Na domácí půdě je pro zrušení Senátu. Strana by chtěla snížit nepřímé daně a naopak zavést daňovou progresi u firem. Omezit příliv cizího kapitálu je dalším ze stranických cílů. Posílit by měly třeba řemeslnické cechy a spolky.

  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5137/513678.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5137/513618.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5137/513616.jpg
  • zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5137/513615.jpg

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Strana by chtěla zabránit zneužívání sociálních dávek, které je podle jejího předsedy masové. Se studií společnosti Člověk v tísni, podle níž dochází k záměrnému zneužívání sociálních dávek v České republice jen minimálně, Vandas nesouhlasí. „Člověk v tísni a Agentura pro sociální začleňování jsou naprosto zbytečné instituce, které jen využívají peníze ze státního rozpočtu. Podle nás 40–50 procent lidí zneužívá sociální dávky,“ řekl Vandas.

DSSS by z Česka vypověděla ilegální přistěhovalce. Politický azyl či povolení k pobytu by dostaly jen osoby s odbornými znalostmi a morálními kvalitami. Co jsou to morální kvality, by rozhodovali imigrační úředníci. „Ať jsou v této zemi ti, kteří jsou pro nás přínosem, ne ekonomičtí parazité,“ prohlásil Vandas v Interview Daniely Drtinové.

Vyhlášky měst a obcí by strana postavila nad zákon, pokud by neodporovaly vojensko-bezpečnostní politice nebo obecným mravům a morálce. Nemohl by je zrušit žádný soud, kromě Ústavního. „Je to zájem pro města a obce, aby se zbavily těch, kteří porušují občanskoprávní normy soužití, kteří svým chováním obtěžují slušné lidi,“ vysvětlil Vandas. 

EKONOMIKA:

DSSS požadujete zavedení jednokomorového parlamentu. „Naším cílem je zrušit Senát jako neefektivní komoru parlamentu, navzdory tomu, že dnes plní úlohu rozpuštěné poslanecké sněmovny. Podle nás je 500 milionů korun ročně, které vynakládáme na 81 usínajících mrtvol, naprosto vyhozenými prostředky,“ řekl Vandas. Kdyby došlo k rozpuštění sněmovny, může podle DSSS situaci řešit dočasná správa poslanecké sněmovny.

Strana by zavedla odvolací právo voličů vůči poslancům, takzvaný imperativní mandát. „Pokud poslanec přestane prosazovat volební program, díky němuž byl do funkce zvolen, politická strana má právo zbavit jej poslaneckého mandátu a nominovat na jeho místo náhradníka. Je to snaha zabránit politikaření a kupčení s hlasy. Pokud poslanec zradí politickou stranu, nemá právo mít mandát,“ vysvětlil Vandas.   

ZAHRANIČNÍ POLITIKA:

DSSS požaduje znovuobnovení svrchovanosti České republiky, o kterou podle ní přišla vstupem do Evropské Unie. „Kdyby Unie směřovala k vytvoření federace, navrhujeme vypsat referendum, zda chtějí být Češi součástí Unie,“ řekl Vandas.

MINULOST:

Dělnická strana sociální spravedlnosti existuje pod tímto názvem od roku 2008, viditelnější se ovšem stává po roce 2010, kdy Nejvyšší správní soud rozpustil Dělnickou stranu a její představitelé se pak stali členy strany s oním delším názvem. Sami uvádějí, že mají přibližně 1 100 členů.

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

Strana se nebrání spolupráci s kýmkoliv. „Naším přirozeným partnerem bude ten, kdo bude chtít obnovit pořádek v této zemi, bezpečí pro slušné lidi, zabránit prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky a trestat ty, kteří rozkradli státní majetek,“ uvedl Vandas.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

DSSS kandiduje ve všech krajích v plné síle: 343 lidí. Na její listině je i nejstarší kandidát celých voleb, 91letý důchodce z Borku. V kampani kandidáti nepoužívají billboardy, sázejí například na letáky. Na jednom z nich cílí na voliče, jejichž pohár trpělivosti už přetekl. Aktivní jsou i na sociálních sítích. V případě vstupu do Sněmovny mají o svém působení jasno.