Levice chce otevřít církevní restituce, církve to odmítají

Praha – Církevní restituce se stávají jednou z hlavních překážek koaličních jednání. Sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu. Lidovci restituce znovu otevírat nechtějí. Sama církev jakékoliv změny odmítá. „Není reálné diskutovat o změnách. Všechny podmínky, které církev přijala, jsou zcela na hranici toho, aby bylo možné nadále vnímat církve jako součást společnosti,“ uvedl Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference.

Už za měsíc by měly církve dostat první dvě miliardy korun jako náhradu za nevydaný majetek. ČSSD je proti. Hnutí ANO také pomalu přehodnocuje jeden ze svých stěžejních slibů, tedy církevními restitucemi se jako platným zákonem už nezabývat. Podobně jako sociálním demokratům se jim nelíbí výše finančních náhrad a chtěli by ji upravit. Podle komentátorů to však již není možné.

Zlámalová: Je to spíš symbolické téma

„Je zajímavé, že Andrej Babiš přešel k sociálním demokratům a výrazně je podpořil v jejich požadavku na úpravu církevních restitucí. Ale myslím, že to je spíš demonstrace a symbolické téma, protože by to znamenalo uzavřít novou dohodu s církvemi, a do toho sociální demokraté ve finále nebudou dávat tolik energie,“ komentovala novinářka Lenka Zlámalová. 

Církve: Ústup by znamenal , že bude popřeno právo

„Rádi bychom se potkali s představiteli Česka a vysvětlili jim situaci, jak restituce vznikly. Věříme, že po tomto vysvětlení bude jasné, že není reálné diskutovat o změnách. Doufáme, že budeme mít možnost mluvit o věcech tak, jak jsou, a ne tak, jak byly předkládány – mnohdy velmi zkresleně nebo dokonce lživě – v rámci předvolebního boje. Ústup by v této chvíli znamenal, že bude popřeno právo a my věříme, že budeme žít v právním státu a že to je i zájmem stran, které budou v Česku vládnout v budoucnu,“ řekl za církve Tomáš Holub.

Podle komentátora Deníku Referendum Patrika Eichlera se v této politické konstelaci nedá postupovat radikální cestou. „Možností je, aby lidovci přemluvili liberálnější představitele římskokatolické církve, aby sami přišli s ústupky, například se vzdali valorizace odškodnění. Smlouva již změnit nejde. Kdyby dnes někdo zrušil zákon, tak stejně smlouva platí, protože byla uzavřena podle zákona, který tehdy existoval,“ uvedl Eichler.

Patrik Eichler, komentátor Deníku Referendum:

„Lidovci jsou velice neradi, že jsou dnes spojováni s tématem církevních restitucí, protože s nimi v zásadě nemají nic společného – pokud jde o proces schvalování. Kdyby byli v předchozí vládě, v této podobě je nedojednají.“

V polovině prosince odešle ministerstvo kultury první splátku církvím jako náhradu za nevydaný majetek. Celkem církve získají v příštích třiceti letech 59 miliard korun navýšených o inflaci. Pokud by byla průměrná inflace dvě procenta, dostanou 79 miliard korun. Pokud by vzrostla na tři procenta, pak dokonce 90 miliard korun.

Některé stavby už totiž stát církvím vrátit nemůže – v průběhu doby připadly krajům, městům nebo soukromým firmám. Jde například o pražskou Nemocnici Na Františku, nemocnici ve Valticích nebo zámek v Řevnicích u Prahy.