Sobotka z ANO kvůli dluhu poslancem nebude

Praha - Jan Sobotka z hnutí ANO mandát poslance nepřijme. Kvůli dluhu ho k tomu vyzval poslanecký klub strany. Sobotka měl nahradit ve sněmovně Miroslava Bačiaka, který mandát složil minulý týden - zamlčel minulost politruka. Josef Kott, čtyřka na kandidátce ANO na Vysočině, mandát přijme.

Sobotkovo rozhodnutí oznámil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Připomněl, že Sobotka je členem ANO od jeho vzniku a že si hnutí jeho práce váží, nicméně pochybil. „Jako čestný člověk svoji chybu uznal a dohodli jsme se, že mandát poslance nepřijme,“ prohlásil Faltýnek. ANO považuje Sobotku za slušného člověka, ale razí názor, že u politiků se musí ctít presumpce viny, dodal Faltýnek. 

Sobotka má dluh u Všeobecné zdravotní pojišťovny, který sice splácí; jeho existenci ale zatajil při vyplňování prohlášení o bezdlužnosti. Dluhy na finančním úřadě či na sociálním pojištění, o kterých psala média, prý Sobotka nemá. „Veřejně prohlašuji, že nedoplatky nemám,“ uvedl Sobotka. Daňové přiznání podal sice nedávno, jelikož šlo o ztrátu, nevznikla žádná daňová povinnost. 

„My jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. A my jsme to vyhodnotili tak, že pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost a nebyla to pravda. Takže poslanecký klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát,“ vysvětlila už dříve postoj ANO první místopředsedkyně strany Věra Jourová.

Kott: Problémy mít nebudu

Josef Kott byl na kandidátce na čtvrtém místě, na Vysočině ANO získalo dva poslanecké mandáty. „Nepočítal jsem s tím,“ řekl Kott k tomu, že se mu otevřela cesta do sněmovny. Uvedl, že podobné problémy jako Sobotka mít nebude. „Jsem zaměstnancem, tudíž za mě sociální a zdravotní platí zaměstnavatel. Daňové přiznání si šest sedm roků podávám sám. Tam si dovolím tvrdit, že problémy mít nebudu,“ řekl. Zároveň uvedl, že až do svého loňského vstupu do hnutí ANO nebyl ani členem žádné politické strany.

Dvaačtyřicetiletý Kott žije v Olešné na Pelhřimovsku, kde s manželkou Hanou vychovává tři děti. Uvedl, že od ukončení studia na českobudějovické vysoké škole zemědělské v roce 1995 pracoval na různých pozicích ve společnosti ZZN Pelhřimov. Podnik teď patří Agrofertu Andreje Babiše. Kott tam nyní pracuje na postu produktového manažera, který se stará o obchod s komoditami.

Bezmála dvě volební období Kott působil jako zastupitel a místostarosta Olešné. Obou postů se vzdal zkraje roku 2010 kvůli narůstajícímu vytížení v zaměstnání. „Protože jsem nechtěl dělat takového místostarostu, který tam chodí jen na schůze, tak jsem požádal o rezignaci,“ řekl.  

V případě Sobotky jde už o třetího člena ANO, který má problémy. U Bačiaka, který složil mandát minulý týden a měl být nahrazen Sobotkou, se před volbami ukázalo, že zamlčel minulost politruka a údajně i titul RSDr., udělovaný komunisty. Šéf mosteckých strážníků Bronislav Schwarz zase čelí už několik let obvinění ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Okresní soud v Mostě žádá sněmovnu o souhlas ke Schwarzovu stíhání, nový poslanec řekl, že se vydání bránit nebude.

Faltýnek a Sobotka k poslaneckému mandátu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod