Stačí dětem implantáty jen do jednoho ucha, přou se lékaři s pojišťovnami

Praha - Oboustranná operace ušních implantátů, která pacientovi vrátí nejen sluch, ale i schopnost vnímat lépe prostor, je ve světě běžný zákrok, u nás je to ale stále naprostá výjimka. Na rozdíl od ostatních evropských zemí se totiž v Česku běžně voperuje jednomu pacientovi jen jeden implantát, lékaři přitom doporučují hlavně u dětí zákrok oboustranný. Naráží ale na přístup zdravotních pojišťoven.

Podle odborníků oboustranný zákrok dětem také pomáhá lépe rozvíjet řeč a orientovat se v prostoru. Většina evropských zemí už proto jednostranné implantace opustila. „Je to důležité především u dětí. Pokud se do sedmého, osmého roku nenaučí směrové vnímání, pak už to není možné,“ vysvětlil průkopník kochleárních implantací Wolf-Dieter Baumgartner.    

V České republice ročně lékaři odoperují zhruba padesát dětí. Oboustranný implantát dostaly letos jen dvě. Náklady zvyšuje hlavně cena přístroje. „Záleží na lékaři, jestli se rozhodne implantovat do jednoho nebo do obou uší. Nemocnice to VZP vykáže a VZP to uhradí,“ tvrdí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle doktorů je ale praxe jiná. Omezuje je například limit pro celkový počet implantací. „Řada těch žadatelů, kteří se obrátí na pojišťovny, tak jim odpoví vyhýbavě, nebo jim ten druhostranný implantát schválen není,“ popisuje svou zkušenost hlavní chirurg Centra kochleárních implantací u dětí z fakultní nemocnice v Motole Zdeněk Kabelka.

Stačí dětem implantáty jen do jednoho ucha? (zdroj: ČT24)