Trojjednání č. 2: o programu a také o lidovcích

Praha – Možní koaliční partneři se podruhé schází ke společnému jednání všech tří aktérů – ČSSD, ANO i lidovců. Po večerní schůzce v Poslanecké sněmovně už může být jasné, zda v totožném složení půjdou do vlády, ale třeba také to, zda jedna ze stran koaliční projekt vzdá. Zatímco ČSSD a ANO se na většině shodnou, lidovci ještě chtějí změny. A vadí jim také pomalý proces vyjednávání. Právě šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek byl před jednáním slyšet nejvíce a vzkázal ostatním lídrům: Chceme dál jednat, vydírat se ale nenecháme.

Vyjednavači dvou silnějších partají chtějí lidovce seznámit s výsledky svých předchozích rozhovorů. A právě to je jeden z důvodů, proč Bělobrádek o smysluplnosti koalice stále pochybuje. Nelíbí se mu, že ČSSD a ANO vše vyjednají předem a lidovce postaví téměř před hotovou věc. „Neznám v naší historii okamžik, kdy by se dvě největší strany dohadovaly a tomu třetímu pak pouze řekly, ať se k tomu vyjádří,“ stěžoval si Bělobrádek v odpoledním vysílání ČT.

KDU-ČSL: Nechceme být do počtu, nenecháme se silově přetlačit   

Zástupci ČSSD by jednání chtěli co nejvíc zrychlit a uzavřít do neděle. Finální podoba koaliční smlouvy by podle nich mohla vzniknout podle původního plánu - tedy do 12. prosince. Podle lidovců je ale taková představa nereálná. „Jsme pro to, abychom jednali dál, ale z programových věcí máme za pět neděl projednáno nula. Opakuji: nula… Říci, že do 14 dnů bude všechno vyřešeno a že lidovci jsou potížisti, když si dovolí k něčemu říci také svůj pohled, to musím jednoznačně odmítnout,“ dodal Bělobrádek.

Bělobrádek tvrdí, že než se nechat silově přetlačit dvěma silnějšími stranami, raději by přenechal jednání o koalici jiným. „Nám jde přece i o to, abychom prosadili svůj vlastní program a abychom nebyli jen jako někdo do počtu,“ sdělil několik hodin před teprve druhou povolební schůzkou všech tří stran najednou.

Milan Chovanec, ČSSD:

„Předpokládám, že nám lidovci ten svůj postoj vysvětlí a objasní. Musím říct, že jsem už názor od kolegů z lidové strany slyšel. Spíš jsem z toho pochopil, že se větší část té strany přiklání k vládnímu angažmá.“

Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL:

„Jsme poněkud v situaci, kdy bych spíš řekl, že ta vůle se dohadovat je menší. My jsme si vědomi té odpovědnosti… Já nechci jít do vlády, která by nebyla stabilní a za rok, za dva by se rozpadla. To je lepší do té vlády radši nejít. Pojďme jednat, ale musíme si jasně říct, jak to bude nastaveno. Opakuji, že za pět neděl je dohodnuto v programové části nula.“ 

Chovanec: Na lidovce nezapomínáme, ale mezi ANO a ČSSD je více sporů

Předseda KDU-ČSL v minulých dnech avizoval, že hodlá do procedurální části koaliční smlouvy prosadit takové pojistky, které zabrání dvěma silnějším partnerům lidovce společně přehlasovat. Obavu z převahy ČSSD a ANO již vyjádřili někteří jeho spolustraníci. Sociální demokraté a hnutí ANO to zdůvodňují tím, že mezi sebou mají více sporných bodů. To dnes potvrdil i místopředseda sociálních demokratů Chovanec. „Když jsme porovnali volební programy, tak u lidovců bylo s naším programem daleko méně sporných bodů než u ANO. Proto jsme zvolili tu strategii, že jsme více jednali s ANO s tím, že lidovce poté seznámíme s nějakým výsledkem,“ zmínil Chovanec.

Poslanec ANO Martin Stropnický se snaží nejistotu lidovců rozptýlit. „Pokud se dohodne společný program, tak by tam neměl být prostor pro nějaká zlomyslná překvapení,“ míní Stropnický. V ČT zopakoval, že dosud stále platí dohoda mezi jeho hnutím a lidovci: do vlády půjdou buď společně, nebo ani jeden z nich. Programová část koaliční smlouvy mezitím stále hotová není. Ačkoliv se sociální demokraté s ANO již shodli na 99 procentech programu, stále přetrvávají rozpory v přístupu ke zdanění příjmů fyzických a právnických osob.

Jak uvedl Bělobrádek v nedělní debatě České televize (podrobněji včetně záznamu zde), varianta vzniku koalice bez účasti křesťanských demokratů je stále „na stole“. „Já to pondělní jednání považuji za zcela zásadní, tam si musíme vyjasnit některé pozice,“ upřesnil předseda KDU-ČSL, který prý vidí šanci na účast lidovců ve vládě padesát na padesát.

  • Bělobrádek se obává, že návrh koaliční spolupráce nemá pojistky proti přehlasování, a lidovci by tak mohli být v případě nesouhlasu obejiti s pomocí jiné parlamentní partaje. Podle procedurálního návrhu smlouvy by se ale podobné koaliční spory měly řešit v dohodovacím a smírčím řízení. Strany by se podle návrhu dokumentu měly také scházet k jednání alespoň jednou za měsíc. Schůzku lídrů bude moci vyvolat kterákoli z trojkoaličních stran. Stejně tak se budou pravidelně scházet šéfové poslaneckých klubů, vyplývá z návrhu, který dostala k dispozici ČTK.

Komentátor HN Petr Kamberský:

"Podstata politiky je v tom, že se bude jednat. Výroky 'dnes se rozhodne' vnímám jen jako přípravu před jednáním, kdy si obě strany dělají silná ramena, aby mohly začít jednat.

Snaha přitlačit lidovce ke zdi je pochopitelná… ti zase ale chtějí mít přijatelnou pozici, aby nebyli do počtu a zcela legitimně se snaží maximalizovat svůj podíl ve vládě." 

Petr Nováček, komentátor ČRo:

„Myslím si, že dohromady to nebude tak slavné. Představte si, že byste s někým dohromady kupovali na tři díly parcelu a že by vyjednávali dva partneři, něco vyjednali a předložili třetímu se slovy: tady to máš. V této situaci jsou lidovci… Myslím, že dnes to může být docela vyhrocené jednání.“

Také z hnutí ANO zaznívají hlasy, že by se strana mohla spíš domluvit na koalici s ČSSD a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury než s lidovci. Okamura sice do vlády nechce, připouští však ochotu podpořit formaci, která by prosadila programové priority jeho strany. „Nejsme oficiálně přizváni do žádného jednání o koalici. Podpoříme ji bez vstupu do vlády, pakliže nám umožní prohlasovat některé prvky přímé demokracie,“ konstatoval Okamura.

Další témata: rozpočet a lustrace

KDU-ČSL by chtěla s ČSSD vyřešit například to, jestli strany zruší poplatky u lékaře nebo na pohotovosti. Sociální demokraté by rádi všechny poplatky zrušili, vrátili by jen šedesát korun za den v nemocnici. Jenže s tím nesouhlasí hnutí ANO. Chce, aby pacienti dál platili poplatek za pohotovost a s výjimkou sociálně slabých a seniorů i za návštěvu lékaře. Zdrženliví k rušení všech poplatků jsou i lidovci. „Pokud najdeme těch 6,5 miliardy korun, které dokážeme nahradit, pak se můžeme bavit, že ty poplatky můžeme zrušit,“ dodává místopředseda strany Marian Jurečka.

Vyjednávací týmy tří stran spolu mají diskutovat rovněž o rozpočtu na rok 2014 (ČSSD a ANO by jej chtěly schválit ještě do konce prosince). Hovořit se nejspíš bude i o zákonu o státní službě, který by měl vyřešit nejasnosti kolem požadavku na lustrační osvědčení pro členy příštího kabinetu. Osvědčení po ministrech požaduje po vzoru svých předchůdců v úřadu prezident Miloš Zeman.

Předložení negativní lustrace by však nemusel splnit šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se na Slovensku soudí kvůli údajným kontaktům s komunistickou Státní bezpečností. Ani v otázce lustrací navíc nepanuje mezi stranami shoda – zatímco ANO a sociální demokraté jsou ochotni přijmout nový zákon o státní službě, lidovci se k tomuto řešení staví skepticky.