Ondráčka: Strany jsou v personální nouzi

Praha – „Je zřetelné, že strany, které teď formují koalici, mají určitou personální nouzi a nemají vhodné kandidáty, kteří by byli kompetentní,“ komentoval ředitel české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka důvod, proč byl hnutím ANO osloven, aby zastával post ministra vnitra. „Jsem připraven do toho jít v případě, že se na tom shodnou všichni partneři a premiér,“ uvedl Ondráčka v Interview Daniely Drtinové.

Nabídka hnutí ANO, aby se stal Ondráčka ministrem vnitra, vyvolala podle šéfa Transparency International většinou kladné reakce. „Negativní reakce přišly z toho polosvěta, kde mé jméno vzbudilo určitou paniku, což je dobré vysvědčení nejen pro mě, ale i pro Transparency International,“ komentoval Ondráčka. 

Koaliční jednání ale budou ještě složitá. Je měsíc po volbách a potenciální partneři se teprve podruhé sešli k trojstrannému jednání. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek navíc odjíždí na 14 dní do USA, v době, kdy se rozhodují ty nejpodstatnější otázky.

„Odjíždět na dovolenou mi v této době přijde poněkud zvláštní, protože jednání by se teď měla zintenzivnit. Všichni si musí uvědomit svoji zodpovědnost. Můj pocit je, že kdyby nedošlo k dohodě a tato země by se hrnula k dalším předčasným volbám, nic by to nevyřešilo. Naše ekonomika stagnuje, stát příliš nefunguje, prohlubují se sociální rozdíly. Musíme to začít obracet, a ne ten čas prošvihnout,“ komentoval Ondráčka.

Pokud by lidovci vypadli z plánované koalice, David Ondráčka by nejspíš post ministra nepřijal. Kdyby se do vlády místo lidovců zapojilo hnutí Úsvit nebo KSČM, nebyla by vláda podle něj stabilní.

Ondráčka: Bylo by zbabělé post nepřijmout

„Je zřetelné, že strany, které teď formují koalici, měly určitou personální nouzi na tento post a nemají vhodné kandidáty, kteří by byli pro toto kompetentní,“ komentoval Ondráčka důvod, proč byl osloven, aby zastával post ministra. „Bylo by zbabělé to odmítnout, když je příležitost prosadit něco, o co se snažím deset let,“ dodal.

Šéf Transparency International se na post ministra vnitra cítí kompetentní. „Nemám pocit, že bych se měl sebeobhajovat ve vztahu k resortu ministerstva vnitra. Nikdy jsem nezužoval ministerstvo vnitra na ministerstvo boje proti korupci. To, co jsem dělal posledních 10 let, souviselo s reformou veřejné správy. S policií spolupracujeme téměř denně. Mám velmi jasnou představu, co by měly být ty hlavní věci. Uvědomuji si, jak jsou agendy na vnitru široké. Ministr je od toho, aby nastavil základní priority a obklopil se lidmi, kteří jsou v tom odborníci,“ myslí si Ondráčka. 

David Ondráčka, šéf české Transparency International:

„Svou činností jsem prokázal, že nejsem navázán na žádné skupiny – ani finanční, ani zájmové. Nejsem závislý na žádné vnitřní stranické skupině nebo vnitřní klice. To je mou velkou výhodou. Když se někdo dostane do stranické funkce, bývá už natolik zavázán, že plní roli loutky.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ondráčka: Na Babiše je potřeba dávat pozor, ale nebojím se ho

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš v sobě spojuje propojení byznysu, politiky a médií. Proti tomu Ondráčka vždy vystupoval. Teď ale nabídku hnutí ANO přijal. „Babiš byl legitimizován volbami. Jeho aktivity budou pod drobnohledem médií i veřejnosti, která bude sledovat, zda nepřekročily určitou mez. Je potřeba velmi pečlivě sledovat bysnysovou scénu, jakým způsobem se mění majetkové poměry v médiích. To není jen případ pana Babiše. I další bohatí lidé skupují média také a mají své skryté zájmy. Je potřeba být ostražitý, ale velkou obavu z Babiše nemám.“ 

Vyčítat jedné straně, že udělala půlkrok, není dobré 

Poslanci hnutí ANO předložili majetková přiznání, jak to před volbami slíbili. Ovšem nebyla úplná. Nezveřejnili hypotéky, své cenné papíry, splácení velkých úvěrů a dali je do advokátní úschovny. Ondráčka to jako problém nevnímá. „Vidím to jako první krok od první strany, která se k tomu odhodlala. Potřebujeme to vyjasnit systémově. Aby se změnila situace, kdy nyní neexistuje žádný efektivní přezkum toho, když někdo něco neodevzdá nebo neodevzdá úplně. Rozumím kritice, ale my potřebujeme systém, kdy budou všichni veřejní funkcionáři majetková přiznání odevzdávat, a bude fungovat mechanismus sankcí. Vyčítat jedné straně, že udělala půlkrok, není dobré,“ dodal Ondráčka.

David Ondráčka v Interview Daniely Drtinové
Zdroj: ČT24

David Ondráčka (*1976)

  • Vystudoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, evropská studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, politologii na UK v Praze a politickou filozofii na Newyorské univerzitě v USA.
  • TIC pracuje od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele. Specializuje se na politickou korupci, veřejné zakázky a investice, reformu veřejné správy.
  • Působí jako expert a konzultant mezinárodních institucí a organizací v řadě zemí od Evropy přes Kavkaz až po Mongolsko. 
  • Přednáší na českých vysokých školách - Univerzitě Karlově, Metropolitní univerzitě v Praze a Masarykově univerzitě v Brně.
  • Mluví anglicky, francouzsky a polsky.