Druhý adventní víkend láká na trhy i nákupy, pozor ale na zloděje

Praha - Prosinec je tradičně obdobím nejen nákupů a příprav na oslavu vánočních svátků, ale také obdobím přibývajících krádeží v obchodech. Stojí za tím organizované skupiny i jednotlivci. Z regálů mizí čokolády, kosmetika, maso i elektronika. A jak už je před Vánocemi typické - zloději se zaměřují také na stromky či jmelí. Lesníci proto nastražují fotopasti a na jehličnany stříkají páchnoucí tekutinu.

Prahu zaplavily vánoční trhy, někde si ale kvůli silnému větru dají pauzu

Hlavní pražské vánoční trhy se až do ledna konají na Staroměstském náměstí. Trhy budou pořádat i jednotlivé městské části. Bohatý doprovod vánočních trhů například připravila na náměstí Jiřího z Poděbrad Praha 3. Každý adventní víkend se uskuteční ukázky výroby rukodělného zboží, vystoupí živá muzika a tři dny před Štědrým dnem tu bude netradiční betlém. Trhy se opět letos uskuteční i na Tylově náměstí, Andělu, náměstí Míru. Několik prodejních stánků bude i na náměstí Republiky.

Například adventní trhy na Vítězném náměstí na Praze 6 ale tento víkend kvůli nebezpečně silnému větru fungovat nebudou. V Jablonci nad Nisou zase kvůli poryvům větru přišli o vánoční stom před radnicí. Vánoční strom spadl i v Moravské Třebové, skončil mezi stánky trhu. Na adventní víkendy se teší i prodejci, od letošních vánočních nakupů čekají vyšší zisky než loni. Lidé dávají před Vánocemi vydělat i malířům, truhlářům, ale také kadeřníkům a kosmetičkám: za takové přípravy na svátky a věci, které se neobjeví přímo pod stromečkem, utratí rodina v průměru pět tisíc korun.

Odvrácená tvář Vánoc: Krádeže zboží, stromků i jmelí

Detektivové bezpečnostní agentury mají díky kamerovému systému pod kontrolou až 90 procent plochy celé prodejny. Teď před Vánocemi na zloděje nečekají dlouho. Během pěti hodin natáčení České televize odhalili detektivové v supermarketu šest zlodějů, kteří ukradli zboží za 600 korun. Den předtím to bylo za sedm tisíc. Ročně zloději v obchodech nakradou zboží za desítky milionů korun.

Právě mobilní jednotky detektivů přispívají k odhalení zlodějů v poslední době stále častěji. „Jejich úspěšnost je kolem 40–50 procent, takže je to velmi efektivní nástroj,“ tvrdí bezpečnostní manažer obchodního řetězce Jaromír Průša. Kamery v obchodech se však zaměřují také na personál, jenž se na krádežích podílí téměř stejnou měrou jako drobní zloději nebo organizované skupiny.

Další položkou na seznamu nenechavců je před Vánocemi také jmelí. Větvičky parazitující rostliny se totiž dají v tomto období velmi snadno zpeněžit. Lidé jsou kvůli tomu ochotni riskovat dokonce i svůj život - lezou pro něj do výšky 15 až 20 metrů nad zemí. Sběr je však nebezpečný i pro licencované profesionální sběrače, kteří se do korun stromů vydávají s bezpečnostním jištěním. Jmelí totiž roste na koncích větví a reálně tak hrozí, že se větev pod náporem lidské váhy utrhne. Aby obce předešly tragédiím, mají letos například na Chrudimsku stromy od jmelí očistit právě profesionálové, kteří si je mohou za poplatek načesat legálně.

Na pozoru se mají i lesníci. Největší škodná v revíru totiž před vánočními svátky obchází les s pilou a spadeno má na malé stromky. Na všech příjezdových cestách lesníci líčí fotopasti, které při každém pohybu posílají hajnému hned zprávu s fotkou. Navíc stromky podobné těm, pod kterými mají být o Vánocích dárky, lesníci znehodnocují nebo postřikují tekutinou, která při pokojové teplotě uvolňuje silný zápach. Ve Valašském Meziříčí dokonce uzavřeli městské lesy úplně. Zákaz vstupu před vánočními svátky tady platí už několikátým rokem.

S krádežemi vánočních stromků se potýkají i v Plzni: kromě plantáží lidé podřezávají stromky na pasekách a lesníkům tak způsobují nenávratné škody. Krádeže totiž narušují obnovu lesa.