Dosluhující vrtulníky v Náměšti nahradí nové stroje v roce 2018

Náměšť nad Oslavou - Nové víceúčelové vrtulníky by do roku 2018 měly nahradit již dosluhující stroje Mi-24/35 na základně v Náměšti nad Oslavou. Kromě bojové činnosti by měly být schopné plnit další úkoly ve spolupráci s integrovaným záchranným systémem. Při dnešním slavnostním nástupu příslušníků nové 22. biskajské základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou to řekl náčelník generálního štábu Armády ČR Petr Pavel.

„Bitevní vrtulníky se budeme snažit udržet v provozu až do konce roku 2018. Pak už by náklady na jejich generální opravy byly vzhledem k jejich stáří neúměrně vysoké,“ řekl Pavel. Podle vládou schválené koncepce by měly být nahrazeny novými víceúčelovými stroji. „Budou lehčí, víceúčelově použitelné a doufáme, že i levnější,“ dodal. Minimálně první část strojů by měla být pořízena do konce roku 2018. Jejich konečný počet podle Pavla záleží na jejich konkrétních schopnostech.

Základna vznikla kvůli změnám organizační struktury ministerstva obrany a Armády ČR sloučením bývalých základen v Náměšti nad Oslavou a Přerově. Náměšťská základna nyní disponuje 16 dopravními vrtulníky Mi-171Š a deseti bitevními vrtulníky Mi-24/35. V současné době nabízí kolem 1 200 pracovních míst, zhruba o tři stovky více než před sloučením s přerovským útvarem. „Faktická naplněnost je v současné době kolem 82 procent, někteří vojáci jsou stále ještě ve fázi přechodu z Přerova. Některá místa ani nebudeme schopni naplnit z finančních důvodů,“ řekl Pavel.

Mi-171 v Náměšti nad Oslavou
Zdroj: ČT24

Hlavními úkoly náměšťské vrtulníkové základny je vedle přepravy materiálu hlavně bojová podpora a další úkoly spojené s přípravou a výcvikem předsunutých leteckých návodčích. Vrtulníky ale podle Pavla plní také některé speciální úkoly, jako je například jejich využití pro celostátní chemickou a biologickou monitorovací síť.