Nalezená peněženka musí přímo k majiteli, nikoliv na policii

Praha – Od Nového roku, kdy je v platnosti nový občanský zákoník, to mají poctiví nálezci složitější. Zákon jim nařizuje, aby nalezenou věc sami předali přímo majiteli. Úředníci z kanceláří ztrát a nálezů i policisté už proto odmítají přijímat peněženky, tašky s doklady nebo jiné věci, na nichž je uvedena adresa.

Poctiví nálezci to mají kvůli občanskému zákoníku složitější (zdroj: ČT24)

Nálezce má primárně povinnost vydat nalezenou věc vlastníkovi nebo tomu, kdo ji ztratil, pokud je z okolností poznat, komu má být věc vrácena," stojí v novelizované verzi občanského zákoníku.

Kvůli paragrafu 1052 odmítají policisté i městské úřady od nálezců přebírat ztracené peněženky s doklady. „Určitě budeme postupovat důsledně podle znění nového občanského zákoníku. Nálezce má nález předat přímo majiteli,“ potvrdil tiskový mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Jen občanských průkazů se minulý rok u nás ztratilo přibližně 200 tisíc a získání nového dokladu přijde na několik stovek korun. Pokud ale někdo ztratí celou peněženku s doklady, musí si připravit až 2 000 korun i víc na pořízení nových.

Na kolik vyjde ztráta peněženky?
Zdroj: ČT24

Novinek týkajících se ztrát a nálezů je v občanském zákoníku ale více. Úředníci se také nově musí postarat o nalezená a opuštěná zvířata. Kromě zapsání do evidence a sepsání protokolu o nálezu jim také úřady musí zajistit a zaplatit místo v útulcích či v zoo. „Bude s tím dost komplikací a práce nám určitě přibude hodně,“ stěžuje si Vladimír Vyhnálek z olomouckého oddělení ztrát a nálezů.