Randák: Dnes zadrželi Rittiga, Pavel Bém je otázkou času

Praha – Pokud se policie zaobírá stejně důkladně osobou Romana Janouška, jako se věnuje Ivo Rittigovi, je jen otázkou času, kdy dojde i na bývalého pražského primátora Pavla Béma. Myslí si to bývalý šéf rozvědky a člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák. V Interview Daniely Drtinové ocenil práci policie v případě lobbisty Ivo Rittiga, který byl zadržen zřejmě kvůli praní špinavých peněz v souvislosti s kauzou pražského dopravního podniku. Kolem dopravního podniku byly prý na lobbistu napojeny různé firmy, přes smlouvy s nimi k němu tekly miliony eur i přes zahraniční účty.

Legalizace výnosu z trestné činnosti představuje v Randákových očích jen právní termín pro klasické praní špinavých peněz. „Někde byly vydělány peníze nelegálně a je potřeba získat jakýsi pouvoir pro to, jak jsem peníze získal. A to je právě případ všech firem, které byly zakládány kolem Ivo Rittiga prostřednictvím právní kanceláře, tehdy ještě Šachta a partners, dnes už MSB Legal,“ řekl Randák k pozadí případu s doplněním, že řetězec firem umožňoval prostřednictvím především poradenských smluv legalizovat lobbistovy příjmy.

Spekuluje se, že jedním ze čtyř zadržených má být i Rittigův právník David Michal, který v MSB Legal rovněž figuruje. Pokud tomu tak je, Randák předpokládá, že se kauza bude týkat i dalších lidí z této kanceláře, potažmo lidí spojených s firmami, přes které špinavé peníze tekly. Lidovky.cz uvedly, že podle policejního protokolu se kauza týká i právníka Marka Stubleyho z téže advokátní kanceláře. 

K Rittigovi tekly miliony eur

V případě pražského dopravního podniku existovala podle Randáka řada smluv spojených s Ivo Rittigem. „Netýkaly se jen tisku jízdenek a firmy Cokeville Assets. Těch firem tam bylo několik, týkaly se dalších poradenských služeb a dalších takzvaně outsourcingových služeb, které si dopravní podnik najímal a všechny byly v pozadí spojeny s panem Rittigem,“ uvedl v Interview Daniely Drtinové.

Ve zkratce shrnul peněžní tok na příkladu firmy Cokeville Assets se sídlem na Panenských ostrovech, kterou zastupoval Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. Podle zatím nepotvrzených informací je i on mezi zadrženými. „Když si představíte, že dopravní podnik platil firmě Cokeville Assets nějakou sumu v určitém časovém rozmezí, v následném časovém intervalu byly touto firmou placeny přímo nebo ještě přes další firmy příslušné částky Ivo Rittigovi,“ popsal mechanismus s tím, že se jednalo řádově o miliony eur.

Karel Randák v Interview Daniely Drtinové: „Pokud policie se stejnou důkladností, s jakou dělá osobu Ivo Rittiga, dělá kupříkladu i osobu Romana Janouška, pak nevyhnutelně musí dojít i na Pavla Béma.“

Kauzy praní peněz a Nagyová se spojí

Randák považuje pochybení firem napojených na Rittiga za snadno prokazatelná i přesto, že finanční toky v celé kauze putovaly přes různé zahraniční země. Má za to, že kauza praní špinavých peněz se v lobbistově případě spojí ještě s Rittigovou rolí v kauze Jany Nagyové, dnes Nečasové. „Policie vyšetřovala obě kauzy zhruba stejně dlouho. Rok a půl až dva roky se soustředila na větev případu Jany Nagyové, tak šetřila dopravní podnik. Já myslím, že výhledově se obě kauzy spojí právě přes Ivo Rittiga,“ odhaduje bývalý pracovník tajné služby.

Vrchní státní zastupitelství v Praze zatím nerozhodlo, jestli navrhne vazbu pro Ivo Rittiga a další obviněné. Kromě Rittiga policie zadržela a obvinila z praní špinavých peněz taky advokáta Davida Michala, Jana Janků z tiskárny Neograph a podnikatele Petra Kmetě. Případ souvisí s údajným vyváděním peněz z pražského dopravního podniku. A podle Bradáčové svoji podstatou nesouvisí s kauzou kolem Jany Nečasové, oba případy spojují jen některé důkazy. „Skutkově spolu ale tyto kauzy nesouvisejí,“ řekla k současnému stavu  ČT Bradáčová.

Ivo Rittig v nedávném rozhovoru pro ČT řekl, že mu někdo z ÚOOZ nabídl za 30 milionů vyšetřovací spis, který na něj detektivové zpracovávají. „Já si to nedovedu představit. My s ÚOOZ jako fond máme velmi dobrou spolupráci a Útvar na odhalování organizovaného zločinu je pro nás nejserióznějším partnerem,“ prohlásil na obranu útvaru Roberta Šlachty Randák. Podotkl jen, že u jiných policejních složek by si tím tak jistý nebyl.

Ivo Rittig den před svým zatčením v rozhovoru pro ČT řekl, že má informace, že podobně jako Petr Nečas má být obviněn z absurdního činu, že přišel do styku s nějakou tajnou skutečností, kterou měl využít ke svému obohacení. Rittig se domnívá, že jde o účelové obvinění. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta jeho slova o účelovosti ale odmítá.