Sobotkova vláda dostala důvěru - po 11 hodinách řečnění

Praha - Koaliční kabinet ČSSD, ANO a lidovců bude vládnout s důvěrou Poslanecké sněmovny. Pro hlasovalo v pozdních večerních hodinách všech 110 přítomných koaličních poslanců. Proti byli poslanci TOP 09 a ODS, komunisté se hlasování zdrželi. Zástupci hnutí Úsvit opustili jednací sál, jak dopředu avizovali. Rozhodování předcházela zhruba jedenáctihodinová debata, které dominovala kritika opozice.

Hlasování bylo přítomno celkem 181 zákonodárců, proti bylo 38 poslanců za ODS a TOP 09. Všech 33 komunistů se hlasování zdrželo. Kromě poslanců Úsvitu nebyl hlasování přítomen poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL), který byl omluven, a také čtyři poslanci TOP 09. Při počtu 181 poslanců stačilo na vyslovení důvěry jen 91 hlasů. 

Sobotka: Chceme vrátit občanům důvěru ve stát a demokracii

Před dlouhotrvající rozpravou vystoupil se svým projevem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za hlavní vládní priority označil prorůstovou hospodářskou politiku, nápravu reforem předchozích vlád a dobře fungující stát.

Sobotka také řekl, že jeho vláda chce obnovit důvěru lidí ve stát, v politiku a demokratický systém. „Nová vláda je připravena udělat vše pro to, aby se naši občané cítili svobodně, spokojeně, důstojně a bezpečně. A nemuseli se za náš stát stydět a mohli být na něj hrdí,“ uvedl Bohuslav Sobotka ve sněmovně. „V zájmu toho jsme připraveni vést dialog s opozicí, s odbornou veřejností i s občanskými iniciativami,“ dodal. „Nebudeme brát lidem peníze formou zvyšování daně z přidané hodnoty,“ slíbil mimo jiné premiér. Odmítl také plošné škrty v investicích nebo v platech zaměstnanců veřejného sektoru.

Ve sněmovně promluvil i prezident Miloš Zeman. Mimo jiné koalici opět vytkl chyby ve vládních dokumentech. Článek si můžete přečíst zde.

Jako jedno z prorůstových opatření premiér jmenoval odvrácení rizik spojených s čerpáním evropských fondů. „Letos hrozí, že přijdeme o 24 miliard korun,“ upozornil s tím, že unijní peníze chce vláda využít na tvorbu nových pracovních míst. „Chceme masivně využívat prostředky z EU, které budeme dostávat ještě další roky.“

Premiér se také zavázal udržet schodek veřejných rozpočtů pod třemi procenty hrubého domácího produktu, pokud se ekonomika opět nepropadne do recese. Vláda ani nechce konkurenceschopnost ekonomiky zakládat na nízkých daních. „Platí, že tato vláda nechce komplikovat život malým podnikatelům či živnostníkům,“ uvedl premiér s tím, že jeho kabinet nehodlá podnikatelům rušit daňové paušály. Vláda prý také stojí o sociální dialog, Sobotka proto vyzval k větší komunikaci mezi vládou, zaměstnavateli a zástupci odborů.

Podrobnosti o programovém prohlášení vlády najdete zde.

V souvislosti s nápravou reforem se zmínil o zrušení druhého pilíře důchodového systému, rušení zdravotnických poplatků vyjma platby na pohotovosti, postupném zvyšování minimální mzdy ke 40 procentům průměrného platu, zvýšení porodného nebo zvýšení slevy na dani na dítě. „Chceme, aby v naší zemi panovala solidarita mezi bohatými a chudými, mezi nemocnými a zdravými, mezi mladými a starými,“ vysvětlil.

Zákon o státní službě už příští rok

Sobotka se přihlásil také k prosazení zákona o státní službě k počátku příštího roku. Tento zákon by přitom měl platit už pro stávající kabinet, nikoliv ten příští. „Chceme transparentní, hospodárné a efektivní služby státu,“ uvedl s tím, že plánuje posílit informační a kontrolní systémy v rámci všech úřadů, včetně posílení pravomocí NKÚ, obnovit finanční policii, zavést elektronickou evidenci tržeb a „omezit lichvu a zvůli soukromých exekutorů“.

Opozice nešetřila v rozpravě kritikou. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) bude ministr financí Andrej Babiš tygr Šer Chán. Článek si můžete přečíst zde

Sobotka zdůraznil, že programové prohlášení vlády je průnikem programů koaličních stran, tedy levicové ČSSD a pravostředových ANO a KDU-ČSL. Prohlásil rovněž, že programové prohlášení a koaliční smlouva „nejsou v rozporu, ale vzájemně se doplňují“. Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana, že v obou dokumentech je 15 obsahových rozdílů. V souladu s prezidentovým přáním uvedl, že vláda bude pokračovat v přípravách na zavedení eura v Česku a hodlá se i přihlásit k evropskému fiskálnímu paktu. „Bude to jedno z prvních témat, kterými se chce vláda po získání důvěry zabývat,“ přislíbil.

Jak se proměňovaly síly v Poslanecké sněmovně v minulých letech, se můžete podívat zde.