Drogy za volantem - ode dneška platí stanovené limity

Praha - Ode dneška je dokazování toho, že byl řidič pod vlivem drog, pro policii jednodušší i rychlejší. Začala totiž platit novela, která pro množství drogy v krvi stanovuje přesný limit - a odpadají tak doteď nutné posudky. V podstatě je tak možné řídit se stopami narkotik v krvi.

Události: Jak poznají policisté řidiče pod vlivem drog? (zdroj: ČT24)

Podle policejních statistik způsobili loni zdrogovaní šoféři o pětinu víc nehod. Hlídky u sebe proto nosí testry slin. Těmi zjistí policie orientační výsledek. Jenže pak byl pokaždé nutný posudek z krve. Limity pak policisté určovali pokaždé jednotlivě. 

Zdlouhavý a drahý proces má teď zkrátit pevně stanovený limit. Pro představu - u nejčastější marihuany jsou limitem 2 nanogramy účinné látky na mililitr krve – což je asi polovina jointu. U taneční drogy extáze je limit 25 nanogramů  - tedy necelá jedna pilulka. Stejné množství platí pro pervitin. 

„Pro každou látku je jiný limit, a je to z toho důvodu, že takový limit odráží, od kdy látka účinkuje již na zdravou populaci,“ vysvětluje toxikolog Jaroslav Zikmund. Záleží také na váze řidiče a taky na tom, jestli bere drogy pravidelně.