Psychopatolog o zabití taxikářů: Principiálně jde o sériového vraha

Praha – V Praze s největší pravděpodobností řádí sériový vrah či vrahové taxikářů, myslí si o nálezu dvou těl zabitých řidičů taxislužby v Uhříněvsi psychopatolog Andrej Drbohlav. Napovídají tomu rysy činů a nedá se ani vyloučit, že stejný pachatel zastřelil i dalšího taxikáře, který byl nalezen v únoru na Vinohradech. Lužická ulice má totiž spojitost i se současným případem.

„Z hlediska terminologického je to sériový vrah. Jde o pachatele nebo více pachatelů, kteří spáchali dvě a více vražd na více místech s tím, že mezi nimi byla tzv. cooling-off perioda, což je čas pro emocionální vychladnutí a promyšlení dalších činů. Obě ty vraždy v Uhříněvsi jsou dva nezávislé příběhy, jelikož je tam rozdílný čas, odlišné dotažení na místo a podobně,“ řekl v pořadu Hyde Park Drbohlav, který je autor knihy Psychologie sériových vrahů.

Tomu, že v případě dvou zabitých taxikářů jde o sériového vraha, napovídají i další faktory. „Jsou tam některé charakteristické rysy, třeba střelba zezadu určitým typem zbraně. Zároveň jede podle určitého scénáře. Nalezne svoji oběť v centru Prahy, nechá se odvést na konkrétní místo, po usmrcení ji vyhodí z auta a s tím se navrátí na místo činu, kde opět vraždí. To napovídá tomu, že by se k té činnosti mohl navracet,“ prozradil psycholog.

Uhříněves si vrah podle Drbohlava nevybral pro nic za nic. S největší pravděpodobností má s tímto místem zkušenosti. Možná tam žil nebo jezdil do práce po silnici, u které byla nalezena těla. Je také dost možné, že z daného místa zná snadnou, rychlou a bezpečnou cestu zpět do centra, jelikož jel v taxíku, jejž mohla v době činu již hledat policie nebo dispečink.

„Pravděpodobně má nějakou profesní zkušenost s taxislužbou nebo prožil nějakou subjektivní křivdu ze strany taxikářů a v podstatě se mstí,“ myslí si o profilu pachatele Drbohlav. Věk vraha by se mohl pohybovat kolem sedmadvaceti až třiceti let a vzhledově nejspíš příliš nevyčnívá z davu.

„Čtvrteční vrah“

Vrah či vrahové by však mohli mít na kontě ještě minimálně jednu oběť. V únoru byl totiž rovněž v Praze zastřelen taxikář a oba případy spojuje nejen způsob zabití, ale také Lužická ulice na Vinohradech. V první kauze zde vrah nechal auto i s mrtvolou. V té nynější v ní zaparkoval auto jednoho ze zavražděných. Stejný je také den, kdy se vraždilo, čtvrtek. (Více čtěte zde)

„Už jsem v médiích zaznamenal i pojmenování 'čtvrteční vrah'. Já osobně zatím obě kauzy nespojuji, jelikož je poměrně málo informací, než aby se dalo takto spekulovat. Spíše by bylo lepší se k těm činům vyjadřovat zvlášť. Protože každý má jiný profil, jinak se vykresluje. V prvním případě pachatel odvezl oběť do centra, zatímco ten druhý, resp. možná ten samý, je odvezl na okraj Prahy,“ nechal se slyšet Drbohlav.

Na druhou stranu připouští, že obě obě kauzy mají spoustu společného. „Je tam silná spojitost, to určitě ano. Avšak nabízí se i možnost, že jde o jiného pachatale, který kopíroval ten předchozí čin, mohl jím být inspirován či zkoušel od svého činu odvést pozornost, když použil některé detaily, které se objevily v médiích,“ prozradil.

„Není však vyloučeno, že se jedná o stejného pachatele. Stává se totiž, že se pachatelé při své sérii významně vyvíjejí. Učí se z některých nezdarů a slabostí. Vnímají média, sledují, jak velkou pozornost jejich činy dostávají a jak jsou zprostředkovány. Rychle se dokáží přizpůsobit situaci,“ prozradil Drbohlav.

Čtvrtá vražda?

Dokonce se začalo spekulovat o tom, že zmíněný pachatel by mohl mít na svědomí ještě jednu vraždu, kdy v tramvaji byla zezadu zastřelena žena a opět se tak stalo ve čtvrtek.

„Vyloučit to nelze. Hypoteticky je možné, že to byl ten první čin, na kterém si zkusil to, co si vyzkoušel dřív stejnou zbraní na neživých terčích. Podporoval to ve své fantazii. Bude tam ale záležet na spoustě faktů, které ještě neznáme. To je typ zbraně, úhel střelby atd.,“ dodal Drbohlav.

Minulý týden byla v Uhříněvsi nalezena těla dvou mužů, oba pracovali jako taxikáři. Ve čtvrtek kolem 22:00 starší ze zastřelených odjížděl se Škodou Superb od Národního divadla směrem do centra, mladší se v této době v renaultu pohyboval v okolí náměstí Míru, I. P. Pavlova a Karlova náměstí. Právě jejich povolání bylo podle policie důvodem vraždy. Policie žádá širokou veřejnost o případná svědectví v případě, že s taxikáři někdo cestoval právě po dvaadvacáté hodině, nebo viděl tato vozidla v pohybu minulý týden v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek.

Taxi
Zdroj: ČT24