Jak zabránit recidivě? Ministerstvo chce zavést vězeňské „polepšovny“

Praha – Ministerstvo spravedlnosti chce v roce 2015 otevřít první probační dům pro české vězně. Zde by se po propuštění z vězení měli naučit, jak se začlenit do společnosti tak, aby nedošlo k recidivě. Ze 17 tisíc českých vězňů jich totiž dnes za mřížemi sedí opakovaně víc než polovina.

Recidiva – problém českého vězeňství i státní kasy (zdroj: ČT24)

„V příštím roce bychom předpokládali minimálně pilotní spuštění některých probačních domů,“ informoval Pavel Štern, náměstek ministryně spravedlnosti pro oblast vězeňství. V probačním domě by vězni museli po podmíněném propuštění několik měsíců bydlet, aby získali dostatečné společenské návyky, které by jim pro příště v cestě za mříže zabránily.

„Recidiva zejména u pachatelů majetkové trestné činnosti se pohybuje dlouhodobě kolem 60 až 65 procent,“ dodává Štern, a jak upozorňuje sociální pracovnice z věznice v Praze Ruzyni Ludmila Nováková, opakovaný výkon trestu je podmíněn právě sociálními problémy. „Když nemají rodinné zázemí, nemají přátele a kamarády, kteří by jim pomohli, tak se dostanou do bludného kruhu, kdy nemají finance, nemají kde bydlet, nemají práci,“ vysvětluje. Za mříže je přivede následné porušení zákona.

Jedenáct českých vězňů je za mřížemi po dvacáté

To kamerám ČT potvrdil i jeden z recidivistů, Jaroslav Kvís, který ve vězení sedí už počtvrté. „Člověk se sem nechce vracet, to je jasné, ale když ho odsud pustí, nemá se kam vrátit… Takže většinou to dopadá tak, že se vrátíme zpátky do vězení,“ říká.

V Česku je v současnosti za mřížemi 17 tisíc vězňů, přičemž více než šest tisíc z nich už v minulosti jednou, či dvakrát arestem prošli. Bezmála čtyři tisíce dalších prošli odnětím svobody už pětkrát a v jedenácti případech se lidé vrátili do vězení po dvacáté (viz tabulka). Palčivý problém recidivy, který je i zátěží pro státní kasu, potom ukázala Klausova amnestie z ledna 2013. Do vězení se vrátila víc než pětina lidí, které někdejší prezident propustil na svobodu.

Recidiva
Zdroj: ČT24