Na severu Moravy a ve Slezsku řeky klesají a začíná úklid

Zlín - Hladiny všech toků na Vsetínsku jsou poté, co v pátek dosáhly i druhého stupně povodňové aktivity, dnes již v normálu. Po 21:00 klesla Bystřice v místě přítoku do přehrady Bystřička pod hranici prvního povodňového stupně. Hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm se snížila již v noci na dnešek. Přesto pro pět krajů - Královéhradecký, Moravskoslezský, Pardubický, Zlínský a Olomoucký - stále platí povodňová pohotovost.

V neděli by v kraji mělo být podle předpovědi meteorologů zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky by večer měly ustávat. Teploty dosáhnou 11 až 15 stupňů Celsia. Vát bude mírný vítr.

Nejhorší byla zatím situace na Olši v Českém Těšíně. Včera tam pokračovaly se stavbou zábran, nicméně během dne postupně hladina klesla. Víc než voda ale trápil lidí vítr, který dosahoval síly orkánu a někde s sebou vzal střechy rodinných domů. Hasiči jen v Moravskoslezském kraji vyjížděli ke stovkám případů - nejčastěji šlo o popadané větvě a stromy. Na nejméně devíti regionálních tratích zastavily provoz a pro cestující musely vyjet náhradní autobusy.

Klesla také hladina Rožnovské Bečvy

Hladina Bystřice dnes klesala pomalu, pohybovala se mezi 40 a 30 centimetry. Právě 30 centimetrů je hranice, při které se vyhlašuje první povodňový stupeň. V toku je běžně jen několik centimetrů vody. V pátek ráno hladina vystoupala při druhém povodňovém stupni k 74 centimetrům.

Pod přehradou, kterou vodohospodáři preventivně odpouštěli, měla Bystřice dnes večer 61 centimetrů, v 09:00 klesla hladina pod první povodňový stupeň, který platí od 80 centimetrů. V pátek tam bylo až 107 centimetrů vody. Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí klesla pod hranici prvního povodňového stupně, která činí 200 centimetrů, dnes v 03:00, večer v ní bylo 169 centimetrů vody. V řece je běžně asi metr vody, v pátek však hladina vystoupala až do výše přes 280 centimetrů.

Radnice ve Valašském Meziříčí stejně jako v Rožnově preventivně rozdávaly lidem pytle s pískem, nikde se však voda z koryta řeky nevylila. V Rožnově klesla hladina pod první povodňový stupeň, tedy 170 centimetrů, o půlnoci, dnes večer voda dosahovala výše 136 centimetrů.

Hladiny toků na Vsetínsku začaly stoupat ve čtvrtek odpoledne, na ostatních místech Zlínského kraje byla situace klidná. Kraj však trápil také silný vítr, vyvracel stromy, lámal větve a ničil střechy. Hasiči vyjížděli k desítkám případů. Nikdo však nebyl zraněn.

Hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

„Situace se již v pátek odpoledne zklidňovala, vyjížděli jsme pak už jen k jednotlivým případům, “ uvedl dnes ráno mluvčí hasičů Pavel Řezníček. V Rožnově, kde spadly desítky stromů, stále platí zákaz vstupu do Dolního i Horního parku, na hřbitov i Karlův kopec s Jurkovičovou rozhlednou.

„V průběhu víkendu se musí do terénu vydat i pracovníci Městských lesů Rožnov. Je potřeba zmapovat škody, které mohly vzniknout na městském majetku, na lesích. Bohužel už teď víme, že budeme muset zpracovávat více než 400 kubíků dřeva ze stromů, které během pátku a víkendu spadly,“ řekla starostka Markéta Blinková.

S rozsáhlými záplavami stále bojuje jihovýchod Evropy, nejhorší je situace v Srbsku a v sousední Bosně a Hercegovině. Povodně tam mají už přes deset obětí. (více zde)

Vydáno pod