Savova obvinila policie za daňové úniky

Praha - Policie podle serveru Aktuálně.cz obvinila majitele vydavatelství Mladá fronta, podnikatele Františka Savova, kvůli údajným daňovým únikům. Stíhá ho jako uprchlého - pátrá po něm už od března. Jeho advokát Vít Široký serveru řekl, že proti postupu policie podal stížnost. Sám prý ale neví, kde Savov je. Stíhaný pak během dne zaslal prohlášení, že se cítí nevinen.

Konkrétně policisté obvinili Savova za nadměrné odpočty DPH. Podle dřívějších informací policie bylo v kauze daňových úniků ve výši přes 700 milionů korun obviněno celkem deset lidí. O koho se jedná, ale zatím není jasné.

Vít Široký, advokát Savova

„Pan Savov je stíhaný za nadměrné odpočty DPH. Kdy bylo stíhání zahájeno, nevím, bylo to tento měsíc… Proti stíhání jsem podal stížnost.“

Už dříve přitom mluvčí protikorupčního útvaru Ibehej médiím oznámil, že skupina obviněných působila v rámci několika obchodních společností a celková škoda způsobená státu může být až čtyři miliardy korun. Savov je jedenáctým obviněným v případu.

Loni v září prováděli detektivové v rámci tohoto případu domovní prohlídky a zasahovali i v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta, které Savovovi patří. Zásah se však podle policie netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti. 

A není jasné ani to, jestli je Savov v Česku, nebo v zahraničí. Savov dnes zdůraznil, že považuje policejní vyšetřování za nestandardní: „Vyšetřovatelé mě například obviňují, že nekomunikuji, ale já si obsílky vybírám. S politováním musím říci, že minimálně třikrát jsem obdržel předvolání na termín, který již minul.“ Podnikatel se považuje za oběť mediálního týrání ze strany policejních vyšetřovatelů. „Mám pocit, že se mě policie snaží zlikvidovat. Také poslední krok mě má poškodit. A ten, kdo se vyzná v byznysu, si jistě umí odpovědět na otázku: Komu by moje likvidace přinesla prospěch,“ doplnil.

Podnikatelské aktivity Františka Savova (42)

  • Je vlastníkem vydavatelství Mladá fronta (není totožné s firmou Mafra, která vydává MF Dnes). Do jeho portfolia patří zdarma distribuovaný deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, dětská periodika Sluníčko a Mateřídouška či odborné lékařské časopisy a firemní periodika. Skupina dále působí i na internetu, patří jí řada webů (FinExpert.cz, Dáma.cz nebo Živě.cz), a na knižním trhu. Loni Mladá fronta převzala vysílání ztrátové televize Metropol TV.
  • Podnikatel vlastní také kyperskou společnost Maraflex. Ta počátkem loňského roku koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale v červnu odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
  • Jaké další firmy Savov v Česku ovládá, není jisté. V tisku se v minulosti objevily informace, že jde například o lounské železniční strojírny Legios (dnes Heavy Machinery Services), budějovický pivovar Samson či reklamní agenturu Comunica.
  • Na jaře 2009 napsal deník Mladá fronta Dnes, že Savov byl údajně jedním z podnikatelů stojících v pozadí neprůhledných firem, jež v roce 2004 od Fondu dětí a mládeže skupovaly pod cenou majetek někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM).
  • Savov před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.