Preferenční vítěz eurovoleb: V komisi bych si přál Roithovou

Praha – Zuzana Roithová prý byla jedním z mála Čechů, kteří zanechali výraznější stopu v europarlamentu, zná tamní prostředí a byla nejaktivnější – Jiří Pospíšil má o vhodném kandidátovi na českého zástupce v Evropské komisi jasno. Bývalý člen ODS slavil volební úspěch v barvách TOP 09 – a podporuje kandidátku lidovců. Přesto prý své názory nemění a rozdíly v unijních postojích občanských demokratů a TOP 09 nevnímá tolik odlišně, jak se tvrdí.

Pospíšil po 12 letech v euroskeptické ODS vyhrává volby na kandidátce prounijní TOP 09. Nálepka přeběhlíka je v Česku prakticky doživotní mediální stín, přeběhnutí Jiřího Pospíšila ale voličům evidentně nevadilo – dostal přes 77 tisíc hlasů, vůbec nejvíc ze všech kandidátů. Sám se prý podobných výčitek o převlékání kabátů zprvu obával a nabídku od předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga dlouho zvažoval.

„Je tam určitá disbalance mezi programem obou stran. Na druhou stranu ta rozdílnost není tak veliká, jak se mediálně prezentuje. Každý si může program TOP 09 přečíst a on zase tak eurohujerský či eurooptimistický není,“ tvrdí Pospíšil s tím, že je spolu se svými kolegy připraven vetovat návrhy, které půjdou „proti zájmům ČR“. Podle něj prý neplatí jednoznačné dělení obou stran na euroskeptiky a eurooptimisty.

Luděk Niedermayer, Karel Schwarzenberg, Jiří Pospíšil a Miroslav Kalousek sledují výsledky eurovoleb
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Čerstvě zvolený europoslanec si skutečně bere něco z obou táborů. Staví se za přijetí eura, ale konkrétní termín chce nechat určit v národním referendu. Unie by podle něj měla společně postupovat například v oblasti energetiky, naopak nevěří v užší obrannou či „bezbřehou“ imigrační politiku. „Myslím, že politické azyly i vzhledem k naší historické zkušenosti bychom měli udělovat. Jinak v ekonomické imigraci jsem trochu zdrženlivý. Ekonomicky na to bohužel Evropa nemá,“ tvrdí Pospíšil.

Unie by si podle Pospíšila také zasloužila výraznější osobnosti ve svém vedení. Sám by prý podporoval mnohem odvážnější opatření k Rusku vzhledem k vývoji na Ukrajině. „Pokud Rusko dále bude pokračovat ve své imperiální politice vůči Ukrajině, tak by mělo být připraveno na tvrdší ekonomické sankce. Pokud o tom bude jednání, tak věřte, že já budu hlasovat pro co nejtvrdší postoj,“ dodává čerstvý europoslanec.

Roithová jako nejlepší volba

Za jednu z výrazných osobností pokládá Zuzanu Roithovou – v jeho očích prý nejlepší kandidátku na českého eurokomisaře. „Byla podle mě nejaktivnější česká europoslankyně, zná velmi dobře prostředí Evropského parlamentu. Je to opravdu jeden z mála českých europoslanců, který tam zanechal nějakou stopu,“ dodal. Jeho kolega a lídr kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer už dříve oznámil, že v komisi být nechce. Z dalších zvažovaných kandidátů přišla řeč na favorita ANO Pavla Teličku. Toho podle Pospíšila diskredituje lobbistická minulost.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)