V plném počtu. Zeman jmenoval Šimíčka ústavním soudcem

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Vojtěcha Šimíčka ústavním soudcem. Jeho nominaci schválili na konci května senátoři. Zeman jej dnes ocenil za odvážná rozhodnutí v minulosti i neortodoxní přístup. Spolu s ním nově v úřadu usedne i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Ve funkci ústavního soudce končí totiž po deseti letech Michaela Židlická a v září pak Ivana Janů.

Zeman dnes vyzdvihl některé činy, o něž se Šimíček zasloužil. „Chtěl bych ocenit i to, že jste odmítl titul Právník roku, protože odmítnutí tohoto titulu v každém případě prozrazuje jisté neortodoxní pojetí, a to je mně vždycky sympatické,“ poznamenal Zeman. Jmenování si podle něj zasloužil především odvážnými rozhodnutími v kauze Dělnické strany, manifestací v Plzni a Duchcově nebo u prováděcího zákona k přímé prezidentské volbě.

Než nastoupil na Nejvyšší správní soud, byl Šimíček osm let asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, a tak dobře ví, co tato profese obnáší. Doufá ale, že i v nové kanceláři se mu na stůl dostane především politická agenda. Právě verdikty v těchto oblastech se zapsal do povědomí veřejnosti.

Šimíček je totiž známý především tím, že v rámci Nejvyššího správního soudu předsedal senátu, který rozhoduje ve věcech volebních a ve věcech politických stran. Rozhodoval tak například právě o rozpuštění Dělnické strany, o odvoláních kandidátů na prezidenta republiky nebo naposledy o stížnostech na nedávné volby do Evropského parlamentu. Zeman již dříve ocenil soudcovu odvahu, s níž po jeho zvolení českým prezidentem kritizoval údajné lži v Zemanově volební kampani.

Šimíček se stal novým ústavním soudcem (zdroj: ČT24)

Spolu se Šimíčkem senátoři schválili novým ústavním soudcem místopředsedu Krajského soudu v Brně a prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, kterého Zeman jmenuje za týden. Odmítli advokáta Jiřího Nykodýma, který se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce. Nykodým byl teprve druhým kandidátem, kterého Senát Zemanovi neodsouhlasil. Tím prvním byl loni předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Ústavní soud je kompletní, ale jen do pondělí

„Ústavní soud je kompletní, má patnáct ústavních soudců. Nicméně tato situace nám vydrží do příštího pondělí, neboť 16. června skončí ve funkci paní docentka Židlická,“ konstatoval Ivo Pospíšil, generální sekretář Ústavního soudu. Ostatní soudci si po jejím odchodu budou muset rozdělit asi 95 případů, které nestihne dokončit.

Sama Židlická chce po vypršení funkčního období rozšířit své působení na brněnské právnické fakultě. Zároveň se domnívá, že třetí generaci ústavních soudců nejspíš čeká poněkud jiná agenda, než kterou měl soud v uplynulém období. „Mám dojem, že budou přibývat problémy z oblasti sociální, ale není vyloučeno, že nastanou také značné spory, pokud jde o IT,“ uvedla soudkyně. Zmínila například počítačovou kriminalitu a ochranu soukromí. Nové technologie podle ní přesahují pravidla dosud běžného života, což z nich činí téma pro celé 21. století.

Vydáno pod