Byly to moje milenky, dostávaly zaplaceno, tvrdil lékař Barták

Brno – Přiznávám, že jsem sexuálně náročnější, ale nikomu jsem neublížil, hájil se před Nejvyšším soudem (NS) Jaroslav Barták. Ten podal dovolání s odůvodněním, že se nedočkal spravedlivého procesu. Podle něj justice podlehla tlaku veřejnosti a potrestala ho nepřiměřeně přísně. Za sexuální násilí na asistentkách ho soudy potrestaly 14 lety vězení. Případ NS projednává veřejně, což je výjimečné. Tento soud totiž prakticky všechny podněty vyřizuje za zavřenými dveřmi. Verdikt padne ve čtvrtek.

Šest znásilnění, pět případů vydírání, sexuální nátlak a vyhrožování – loni v červnu Barták odešel od soudu se čtrnáctiletým trestem, poškozeným navíc musel vyplatit celkové odškodné 1,5 milionu korun.

S výší trestu ale Barták nesouhlasí. Justice podle něj v kauze pochybila. „Chci jen spravedlivý proces, kterého jsem se nedočkal. Přiznávám, že jsem sexuálně náročnější, ale dívky jsem zaměstnával jako milenky. Věděly, že za sexuální služby dostanou zaplaceno,“ hájil se Barták.

Podobně mluvil i Bartákův obhájce. „Soudy se odchýlily od principu trestního práva. Je to citlivá kauza a veřejnost touží po tvrdých sankcích a soudy se tím nechaly ovlivnit,“ řekl hned v úvodu jednání advokát Martin Köhler.

Ačkoliv Bartákovi hrozil trest v rozmezí od 5 do 12 let, soudy ho nakonec potrestaly 14 lety vězení. „To je trest, jaký běžně dostávají vrazi, to se nedá srovnávat,“ dodal advokát. Navíc zpochybnil i svědectví, znalecké posudky, důkazní řízení a nestrannost soudce. „Není možné ignorovat vše, co svědčí v jeho prospěch,“ řekl Köhler. Požádal proto NS, aby nařídil nové projednání případu.

Jaroslav Barták
Zdroj: ČT24/ČTK

Státní zástupce potvrdil, že ne všem důkazním návrhům obžalovaného bylo vyhověno, odmítl ale, že by došlo k opomenutí nějakého zásadního důkazu. „Nedošlo k žádné deformaci důkazů. Obžalovaný má jen jiný názor na jejich výklad než soud,“ odmítl nařčení Bartákova obhájce.

Důkazy a svědectví: Barták vnímá ženy jako méněcenné

Podle verdiktu soudu Barták v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Lékař podle rozsudku ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly plnit jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl údajně tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací.

Sledovaná kauza vlivného lékaře se rozrůstala postupně. Rozpoutala ji v roce 2011 Bartákova asistentka Lucie, když se na pracovní cestě na Filipínách ukryla k českému velvyslanci. „Tahal mě za vlasy, několikrát mě udeřil rukou do hlavy. Bil mě, a dokonce mi pak dvakrát udeřil hlavou o zeď,“ popsala tehdy dvaadvacetiletá žena.

Jaroslav Barták
Zdroj: ČT24/ČTK

Lucie byla vystavena také sexuálnímu násilí. Ze země se ale nemohla dostat, Barták jí totiž zabavil doklady. O její záchranu se tak postaral právě český velvyslanec Josef Rychtar a tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Byl jako Jekyll a Hyde. Přes den fungoval úplně normálně, ale pak přišla noc a on se velmi agresivně začal domáhat toho, abychom šli do nočních klubů,“ popsal v roce 2011 Bartáka velvyslanec Rychtar.

Jakmile se o násilnických sklonech lékaře začalo veřejně mluvit, ozvaly se s obviněními i jeho bývalé asistentky. Nakonec se jich přihlásilo deset a matka jedné z nich.

Sám Barták se před soudem hájil tím, že byl vůči svým zaměstnankyním galantní, pravidelně jim prý dával dárky a ony se sexem souhlasily. Podle jeho slov šlo o „zlatokopky, kterým naletěl“. Trvá na tom, že se stal obětí spiknutí. To ale odmítl Městský soud v Praze a následně i vloni v červnu pražský vrchní soud.