Soud podmínečně propustil tetu týraných chlapců z Kuřimi

Kuřim - Soud podmíněně propustil ženu, která byla odsouzena v kauze Kuřim za týrání svých synovců. V případu dostala nejpřísnější trest, 10 let. Podle některých výpovědí svědků to byla ona, která týrání dětí řídila.

Skupina šesti lidí týrala chlapce od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Zavírali děti do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Motivy týrání se ale nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život.

Na otřesné praktiky skupiny lidí kolem Kláry Mauerové a jejích synů se přišlo náhodou. Sousedi, kteří neměli o týrání ve vedlejším domě ani tušení, si v roce 2007 doma nainstalovali dětskou chůvičku. Na přístroji ale zachytili signál ze sousedství, na obrazce pak uviděli svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře. Případ začala okamžitě vyšetřovat policie, která časem rozpletla podivné vztahy v okolí Kláry Mauerové. Problém týraných dětí následovala kauza Barbory Škrlové alias tajemné Aničky. Podle soudce Pavla Götha to byla právě Škrlová a sestra Kláry Mauerové Kateřina, kdo matku do týrání vmanipuloval. Podle některých informací se navíc vše dělo v režii záhadné sekty.

Soud podmínečně propustil tetu týraných chlapců z Kuřimi (zdroj: ČT24)

Kdo byl kdo v kuřimské kauze?

Klára Mauerová – matka dvou týraných chlapců si odpykává devítiletý trest ve věznici v Opavě. Původně jí hrozil dvanáctiletý trest. Synové ji ve vězení pravidelně navštěvují. Už v létě letošního roku žádala soud o podmínečné propuštění.

Kateřina Mauerová – teta týraných chlapců je stejně jako její sestra ve vězení Opava. Odsouzena byla na deset let. Podle některých výpovědí to byla ona, která týrání dětí řídila.

Hana Bašová alias teta Nancy - společně s Kateřinou Mauerovou pracovala v Domě dětí a mládeže Paprsek. Soud ji potrestal sedmiletým vězením. Také ona si odpykává trest ve vězení v Opavě.

Barbora Škrlová alias Anička či Adam– trest si odpykávala ve věznici ve Světlé nad Sázavou, vloni v únoru byla propuštěna na sedmiletou podmínku s dohledem. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Původně byla za podíl na týrání dětí odsouzena na pět let.