Lidé nejčastěji zavítají na „filmové“ hrady a zámky

Praha - Je téměř jisté, že padne loňský rekord v návštěvnosti hradů a zámků. Kasteláni se shodují v tom, že je to hlavně kvůli pěknému počasí. Ale návštěvnost té které památky závisí nejen na počasí, ale také na tom, jaké jiné atrakce kasteláni připraví, například speciální programy pro děti. Právě na ně myslí i na zámku Zelená Hora, kam mohou turisté jen výjimečně.

Na léto otevírá i řada památek, které jindy bývají zavřené. Například zámek Zelená Hora, kde se natáčeli Černí baroni, je na tři srpnové víkendy návštěvníkům přístupný dokonce po čtyřech letech. „Snažili jsme se veřejnosti zpřístupnit všechny prostory kromě těch, které jsou nebezpečné, jako je vstup do věže. Mohou tak vidět i vojenskou basu, sklepení, je otevřena zámecká kaple i umývárna pro černé barony. Všechno, co se dalo otevřít, jsme lidem otevřeli,“ řekla organizátorka slavností na zámku Miroslava Brožová.

Zámek patří obci Klášter. Dala ho do dlouhodobého pronájmu francouzské investorské společnosti, která tam chce vybudovat hotelový komplex. Jenže práce zatím nezačaly a zámek je přístupný veřejnosti jen výjimečně. A na návštěvníky čeká celodenní program.   „Zaměřili jsme se nejen na milovníky historie, kteří zde uvidí řadu kostýmů nebo rekvizit, ale také informační panely o válkách nebo náboženství, které se týkají Zelené Hory. Jsou tu i výstavy regionálních umělců. Myslíme ale i na rodiny s dětmi. Je pro ně připravena celá řada akcí a her. Pro seniory byla možná nejzajímavější ranní mše, které se konala po 66 letech v kostele Nanebevzetí Panny Marie,“ uvedla Brožová.

Zámek Zelená Hora stoji na místě hradu, který byl v letech 1669 až 1696 přestavěn rodem Šternberků. Po roce 1948 sloužil armádě a byl sídlem pomocného technického praporu. Právě toto období se na současné podobě zámku podepsalo. Doba, kdy v něm sídlili takzvaní Černí baroni, je stále vidět na mnoha místech, například v nápisech na zdech. V roce 1990 areál opustila československá armáda a v roce 1992 zámek převzala obec Klášter.

Hrady a zámky lákají turisty na speciální atrakce (zdroj: ČT24)

A právě hrady a zámky, které se objevily ve filmech, patří k oblíbeným turistickým cílům. Po Zelené Hoře je populární také Český Šternberk, který se kdysi změnil v říši pohádek Václava Vorlíčka. „Jídelní stůl, který je uprostřed místnosti, byl ve stejných místech. U něj jedla i rodina krále s Arabelou a Xénií,“ říká kastelánka Českého Šternberku. O patro níž, pár metrů dál a pár let později se natáčela ještě jedna pohádka - Anděl Páně. Na novogotickém zámku Sychrov filmaři natáčejí pravidelně již od 70. let. V roce 1993 tu například vznikla jedna z nejoblíbenějších českých pohádek za posledních 20 let - Nesmrtelná teta.

  • 101 hradů a zámků, které patří státu, loni navštívilo přes čtyři a čtvrt milionu turistů. Mezi lidmi nejpopulárnějším byl jihomoravský zámek Lednice, kam přišlo skoro 330 tisíc lidí. V těsném závěsu za ním je pak Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou. Nejnavštěvovanější pětici českých hradů a zámků doplnily ještě Karlštejn a Konopiště.