Změny služebního zákona prošly, lustrace ministrům ale nehrozí

Praha - Poslanci zvedli ruku pro takzvanou změnovou normu k zákonu o státní službě, ta mění řadu zákonů v souvislosti se služebním zákonem. Občanským demokratům a TOP 09 se ale nepodařilo prosadit návrh, aby ministři museli mít čisté lustrační osvědčení. Lustrační zákon se tak bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků na ministerstvech. Místopředseda TOP 09  Miroslav Kalousek obvinil vládní KDU-ČSL, že svým postojem umožníla bývalým členům StB, aby se stali členy vlády.

V souvislosti se služebním zákonem požadovaly pravicové opoziční strany zpřísnit lustrační zákon. Mělo jít o povinnost pro ministry i jejich náměstky mít negativní lustrační osvědčení.  Vyjmutí vedení ministerstev z působnosti lustračního zákona považují poslanci TOP 09 a ODS za nespravedlivé vzhledem k tomu, že na úředníky se vztahuje.

Pravice ale povinné lustrace pro ministry a náměstky neprosadila. Neschválený pozměňovací návrh ODS se týkal vedle členů vlády i jejich náměstků. TOP 09 neúspěšně navrhovala zařadit pod lustrační zákon také vedoucí dalších ústředních úřadů státní správy.

Sněmovna přijala předlohu až v opakovaném hlasování, když v prvním podporu nezískala vzhledem k tomu, že se někteří poslanci koalice, zejména z ČSSD, rozhodování zdrželi. „Myslím, že vám chybí hlas pana premiéra,“ glosoval to Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) v narážce na absenci Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se sněmovního dění neúčastní kvůli předvolební kampani na Moravě.

Kritika pravice se snesla na KDU-ČSL

„Rozhodli jste o tom, že bývalí členové Státní bezpečnosti mohou být členy vlády… Nejhorší bolševický šmejd se bude moci stát třeba ministrem vnitra,“ postěžoval si od řečnického pultu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Marka Bendy z ODS je zrušení lustrací pro ministry jediným cílem zákona.

Předsedu klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjuru zklamalo, že pro normu hlasoval i bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a nynější lidovecký ministr kultury Daniel Herman. I podle dalších poslanců pravice předvedli lidovci „typický rozpor mezi slovy a činy“ a „největší morální lapsus za posledních deset let“. Herman výstupy svých kolegů označil za součást předvolebního boje. Na Kalouskovu adresu podotkl, že musel odejít z KDU-ČSL, když se chtěl v roce 2006 při sestavovaní vlády „paktovat s komunisty“.

Změnový zákon prošel dle koaliční dohody

Poslanci schválili takzvaný změnový zákon ve znění úprav podle novely služebního zákona, jak se na ní dohodly vládní koalice a pravicová opozice. Jde mimo jiné o zrušení generálního ředitelství státní služby, jehož pravomoci zčásti převezme ministerstvo vnitra. Celkovou novelu služebního zákona už sněmovna schválila, nyní čeká na posouzení v Senátu, stejně tak tato norma míří nyní do Senátu. Vetovat ji hodlá prezident Miloš Zeman, který kritizuje úpravu takzvaných politických náměstků. Budou podle něho bez práce a jen pobírat plat. Zeman hrozí i případnou ústavní stížností.