Demonstranti na brífinku vlády: „Braňte svobodu, ne paštiky“

Praha - Tiskovou konferenci po jednání vlády narušila dvojice mužů, kteří protestovali proti postoji českého kabinetu a premiéra Sobotky k Ukrajině. Dvojice svlečených mužů Sobotku vyzvala, aby bránil svobodu a nepomáhal ruskému prezidentovi Putinovi. Premiér už ale na brífinku nebyl, těsně předtím totiž odešel kvůli jmenování nové ministryně pro místní rozvoj. Úřad vlády zváží opatření, aby se podobná situace neopakovala.

Demonstranti na brífinku vlády: „Braňte svobodu, ne paštiky“ (zdroj: ČT24)

Oba muži seděli během tiskové konference mezi ostatními novináři. Když ze sálu Sobotka předčasně odcházel, tak svlékli obleky a povstali k protestu. Na hrudi, zádech a rukou měli namalované ukrajinské vlajky nebo citáty typu „Premiére odvahu“ nebo „Braňte svobodu, ne paštiky.“ Po krátkém čase byla dvojice mužů, která držela vlajky Evropské unie a NATO, bez větších problémů ze sálu odvedena.  

Muži stihli novinářům rozdat tiskové prohlášení, kde mimo jiné píší: „Pane Sobotko, jste premiérem České republiky. Nebuďte kumpánem lobbistů strojírenských firem obchodujících s putinovským Ruskem!“ Oba muži, kteří se hlásí k akční skupině oMEN, také na premiéra apelovali: „Ukrajina potřebuje pomoci. Vy ji svými výroky házíte přes palubu podobně, jako to dělali západní politici, kteří zradili naši zemi v Mnichově v roce 1938.“

Inspirace u ukrajinských feministek Femen

Skupina oMEN se inspirovala u ukrajinských feministek Femen, které často protestují do půl těla nahé, uvedl jeden z protestujících Otakar van Gemund, Holanďan, který žije v Česku 25 let. Druhým byl Marek Hilšer, vědecký výzkumný pracovník. Na úřad vlády se dostali na platné novinářské průkazy, které jim prý vydal šéf časopisu Babylon Petr Placák. S jejich plány měl být seznámen.  

Van Gemund vysvětloval, že bylo účelem protestovat proti nečinnosti vlády. Vadí mu, že čeští politici kritizují sankce nebo to, že nechtějí dodávat zbraně Ukrajině. „Nemáme radost, že jsme museli narušit tiskovku,“ řekl van Gemund s tím, že ale současnou situaci považuje za velmi vážnou.  

Dotyčné zadržela policie, po ověření totožnosti je propustila s tím, že věc předá do přestupkového řízení. „Nedělali jsme nic nezákonného a nikomu jsme nechtěli ublížit,“ poznamenal van Gemund s tím, že policie a ochranka se k nim chovala velmi profesionálně. Dodal, že v podobných akcích chtějí pokračovat, podrobnosti ale sdělit nechtěl.   

Ministr obrany Martin Stropnický v reakci na incident odmítl, že by v Česku byla proputinovská nálada: „Možná, že má ochranka by se trošku podivovala nad tím, jak je snadné se sem dostat.“ Zároveň uvedl, že kdyby mělo Česko projevům podobného obsahu bránit, tak se zařadí do byzantských geografických šířek.