Psycholog Ptáček, kterého pohřešovala rodina, byl nalezen mrtvý

Uznávaný dětský psycholog, psychoterapeut a soudní znalec Radek Ptáček, kterého od neděle pohřešovala rodina a měla obavy o jeho život a zdraví, je po smrti. Středočeská policie po něm nejprve vyhlásila pátrání, v úterý večer pak na webu napsala, že hledaný osmačtyřicetiletý muž byl nalezen v Praze bez známek života.

Muž v neděli odpoledne odjel automobilem s tím, že jede do práce, domů se už ale nevrátil, popsala středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová. „Pohřešovaný odeslal své ženě několik zpráv, které vyzněly jako loučení, a z tohoto důvodu je zde důvodná obava o jeho život a zdraví,“ dodala.

V úterý večer policie informovala, že hledaný je po smrti. „Pátrání po pohřešovaném 48letém muži má bohužel smutný konec. Muž byl dnes (v úterý) odpoledne nalezen v Praze, bohužel bez známek života,“ oznámila.

Muž mnoha talentů

Radek Ptáček byl profesorem lékařské psychologie, klinickým psychologem a psychoterapeutem. Působil na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy či na University of New York in Prague. Zabýval se psychologií dítěte, věnoval se vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků, publikoval, vystupoval často v médiích. Hostem býval i na ČT24, například letos na jaře:

Radek Ptáček o psychice mladých dospělých (zdroj: ČT24)

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková v úterý večer na síti X napsala, že Ptáček byl velkým zastáncem důležitých změn v oblasti lidských práv a ochrany zejména té nejzranitelnější části společnosti.

„Byl mi dlouholetou oporou v tématu nepřijatelnosti fyzických trestů na dětech. Spolupracovali jsme úzce na změnách systému péče o ohrožené děti. Svými výzkumy a veřejnými přednáškami patřil mezi klíčové hybatele potřebných změn rovněž v oblasti zdravotní péče či v segmentu opatrovnické justice. Jsem mu za mnohé vděčná,“ vyjmenovala. Zprávu o jeho úmrtí podle svých slov přijala s obrovskou lítostí a vyjádřila upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým.

Dětský psycholog Galbavý vzpomíná na kolegu Radka Ptáčka (zdroj: ČT24)