„Zlatý vlak“ neexistuje. Aspoň ne tam, kde nadšenci v Polsku kopali

Lovci pokladů zatím v Polsku „zlatý vlak“ nenašli. Soupravu plnou zlata a cenností hledají v podzemí u Walbrzychu, kde ji podle legendy ukryli nacisté před Rudou armádou. Nadšenci v těchto dnech dokončili dva výkopy na 65. kilometru železniční trati mezi Vratislaví a Jeleniou Górou, ale tunel se jim objevit nepodařilo.

„Naděje umírá poslední“, komentoval neúspěch mluvčí projektu Andrzej Gaik. Výkopové práce dělá firma XYZ, která patří Piotru Koperovi a Andreasi Richterovi. Polsko-německé duo lovců pokladů už loni oznámilo, že se pokusí vlak najít. Hledači tvrdili, že jim radar ukázal soupravu v podzemním tunelu.  

Server Tvn24.pl ale cituje šéfa prací Tomasze Siwiece, podle kterého naletěli. „Georadar ukazoval něco, co se podobalo stropu tunelu. Ale ukázalo se, že je to dutina z jílu vytvořená ledovcem,“ přiznal Siwiec.

Železniční trať v oblasti, ve které by se podle legendy měl "zlatý vlak" nacházet
Zdroj: Reuters

Právě do prvního výkopu přitom vkládali hledači největší naděje. I když už prověřili hlavní podzemní anomálie, na které narazili při předběžných průzkumech, chtějí pokračovat dál. Pátrání, do kterého se zapojilo až šest desítek nadšenců, tak potrvá ještě několik měsíců.

Rozruch kvůli desítky let staré legendě

Euforii povzbudil loni v létě i šéf polských památkářů, náměstek ministra kultury Piotr Žuchowski. Prohlásil, že si je „existencí vlaku jistý z 99 procent“. Místo pak zkoumali i odborníci z krakovské báňské akademie, existenci vlaku ale vyloučili. Připustili jen, že by pod zemí možná mohl být tunel.

Podle desetiletí starých pověstí ukryli nacisté na konci války do vlaku zlato a další cennosti před blížící se Rudou armádou. Soupravu pak údajně vyvezli z tehdy německé Vratislavi a schovali ji v podzemním tunelu u Walbrzychu nedaleko hranic s Českem. Po záhadě během uplynulých sedmdesáti let pátraly tajné služby Spojených států, zapojili se i Rusové a Poláci, ale bezvýsledně.