Zeman v OSN: Terorismus není jen Islámský stát, musíme hledat nové formy boje

Ke koordinované akci proti islamistům pod záštitou Rady bezpečnosti OSN vyzval v úterý český prezident Miloš Zeman. V úterní všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN uvedl, že k likvidaci vůdců teroristických organizací a jejich nervových center jsou zapotřebí malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky.

Hned na úvod prezident předeslal, že svou řeč zaměří jen na jedno téma, kterým je boj proti mezinárodnímu terorismu. Terorismus je podle něj hlavním nebezpečím pro lidskou civilizaci. „Nyní téměř všechny evropské země čelí velké migrační krizi, která je důsledkem teroristických akcí na Blízkém východě a v Africe,“ řekl.

„Je krásné kritizovat terorismus, je krásné organizovat demonstrace a protesty proti terorismu i připravovat deklarace proti terorismu. Myslím, že si je abú Bakr Bagdádí pozorně přečte,“ prohlásil český vůdce s nádechem ironie o vůdci radikálního hnutí Islámský stát, které během uplynulého roku obsadilo rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Projev Miloše Zemana na půdě OSN
Zdroj: Reuters/Frank Franklin II

Tři mylné představy o terorismu

Podle Zemana existují v souvislosti s terorismem tři mylné představy. Tou první je domnívat se, že terorismus vymizí a že jen místními prostředky jsme schopni eliminovat teroristické činy. „Teroristické hnutí se ale naopak šíří jako rakovina. Zvyšuje se počet zhroucených států, přibývá atentátů, krutostí, vražd, ničení památek, jako tomu bylo v Palmýře a podobně,“ řekl prezident během svého desetiminutového projevu proneseného v angličtině.

Druhou mylnou představou je, že teroristické organizace lze zúžit jen na Islámský stát. „Existuje ale i mnoho dalších organizací, například Al-Káida, Taliban, An-Nusra, Boko Haram a další,“ vypočítal Zeman. Jak dodal, od dvou vysoce postavených politiků z arabského světa se přitom dozvěděl, že zastřešující organizací všech je Muslimské bratrstvo.

Třetí mylná představa je pak založena na standardní formě války proti terorismu. „To, co navrhuji, nejsou tanky, pěchota, dělostřelectvo. Musíme hledat nové formy boje,“ řekl český prezident. „A protože jednostranné akce jsou kritizovány a nebyly úspěšné, nedoporučuji masivní okupaci žádného území. Navrhuji koordinovanou akci pod záštitou Rady bezpečnosti OSN,“ dodal.

„Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami. Speciální jednotky, jakési modré přílby, které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra. Ne okupaci území,“ zdůraznil český prezident.

Připomněl, že své zkušenosti s terorismem mají mnohé země, například USA kvůli útoku Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001, Rusko s útoky v Beslanu či Volgogradu, Evropa s útoky v Paříži, Londýně či Madridu a Indie s útokem v Bombaji. V této souvislosti uvedl, že již existuje jeden dobrý příklad z minulosti, kterým je jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se námořních pirátů v Somálsku, v níž se hovořilo i o vojenských akcích proti nim. Podle svých slov pevně věří, že některý ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN podobnou rezoluci o společné akci proti mezinárodnímu terorismu navrhne.

Podle Zemana chce syrská vláda i opozice podepsat příměří v Praze

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze, řekl českým novinářům ještě před projevem v OSN Zeman. „Už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace. Na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ženevská jednání budou ještě několik měsíců trvat, takže ,pražská deklarace' je na velmi vzdáleném obzoru,“ dodal po schůzce se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem.

Zeman zároveň trvá na tom, že dohoda musí být uzavřena s demokratickou opozicí, nikoliv s radikálními a teroristickými organizacemi. „Nedovedu si představit dohodu uzavřenou s (teroristickými organizacemi) An-Nusra, Islámským státem a Al-Káidou. V takovém případě by se v Praze žádná deklarace nepodepisovala,“ upozornil Zeman. Připustil, že svou roli v této diplomatické záležitosti sehrál i fakt, že české velvyslanectví v Sýrii v zemi zastupuje zájmy Spojených států. Pochválil rovněž českou velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi za skvělou práci.