Zbraň jako symbol Ameriky... Bushova provokace odstartovala bouři na Twitteru

Bouřlivou odezvu vyvolal na Twitteru příspěvek republikánského uchazeče o Bílý dům Jeba Bushe. Ten umístil na svůj profil obrázek vlastní pistole s doprovodným nápisem „Amerika“. Na provokativní vzkaz přišly souhlasné, kritické – i poněkud odlehčené reakce.

Na rozdíl od svého rivala Donalda Trumpa, tweety Jeba Bushe málokdy osloví tolik lidí na sociálních sítích. Tento konkrétní příspěvek už sdílelo více jak dvacet tisíc uživatelů Twitteru. Soukromé vlastnění zbraní je součástí druhého dodatku americké ústavy jako součást práva na osobní ochranu, kvůli tragickým útokům z nedávné doby se ale stalo vážně diskutovaným tématem.

Tweet pobouřil i Edwarda Snowdena, který Bushe vyzývá k vymazání jeho profilu. Známý filmař Michael Moore zase napsal: „Ano, je to tvoje Amerika, Jebe, nikoliv naše.“

Většina kritiků se rovněž přiklání na stranu prezidenta Obamy a používá jeho argumenty – například demokratický senátor Chris Murphy na svém twitteru upozornil na to, že už mnoho rodičů kvůli americkému právu nošení zbraně tragicky přišlo o své děti. „Tohle je Amerika, udělej s tím něco,“ vyzývá Bushe.

Lidé následně začali sami zveřejňovat vlastní fotky ztělesňující to, co pro ně samotné znamená Amerika. Sarkasticky tak zveřejňovali fotografie hamburgerů, pizz a podobných věcí, které podle nich patří k symbolům Spojených států. Lidé z celého světa pak v podobných replikách zasílají smyboly různých států.