Žal, zlost a tisíce svíček. Lidé uctili památku obětí střelby v San Bernardinu

Piety za oběti střelby v kalifornském San Bernardinu se zúčastnily na stadionu i v mešitách tisíce lidí. Předčítala se jména čtrnácti lidí, které zabili manželé Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o teroristický čin. Farook udržoval na sociálních sítích kontakty s islámskými extremisty, které měla v hledáčku FBI.

Na stadionu v San Bernardinu se rozsvítilo „moře svíček“. „Je to těžké, ale nezlomí nás to,“ řekl Newsweeku místní pastor Joshua Beckley.

Oběti si připomínali i muslimové v místní mešitě. „Žijeme ve Spojených státech, řídíme se zdejšími zákony, jsme jeden národ. Islám neumožňuje tento druh zabíjení,“ sdělil LA Times stavební inženýr Umer Ahmed.

Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jestli manželé zaútočili na středisko sociálních služeb kvůli nějakým problémům na pracovišti, nebo šlo o teroristický čin.

„Myslím si, že musíme být na pozoru. Nemůžeme brát nic jen tak. Chci své spoluobčany v Kalifornii tedy ujistit, že půjdeme tak daleko, jak to jen bude potřeba, abychom ochránili bezpečnost lidí,“ konstatoval guvernér Kalifornie Jerry Brown.

Obětí mohly být stovky

V domě útočníků policie nalezla celý arzenál zbraní a munice. Dvojice prý měla k dispozici tolik nábojů a bomb, že mohly zemřít stovky lidí. Tři bomby naštěstí selhaly, manželé ale stihli zastřelit čtrnáct lidí, než je policie zlikvidovala. Další desítky osob zranili.

„Bylo to nepopsatelné, byli jsme svědky krveprolití,“ prohlásil policista Mike Madden, který dorazil na místo jako jeden z prvních. Řada lidí už v té době byla po smrti a další potřebovali pomoc a mnoho z nich panikařilo, jak se snažili dostat do bezpečí.

  • Podle vyšetřovatelů byly všechny zbraně pořízeny legálně - pokusy prezidenta Baracka Obamy iniciovat zákony vedoucí k omezení volného držení zbraní a munice zatím vždy narazily na odpor Kongresu.

Farook prý tvrdil, že Američané islámu nerozumějí

Farookovi známí hovoří o tom, že měl poslední dobou radikální názory, stejně jako jeho partnerka, která přišla z Pákistánu.

Podle přítele jedné z obětí Kuuleme Stephense se Farook dva týdny před střelbou pohádal se zabitým kolegou – dvaapadesátiletým Nicholasem Thalasinosem – o islámu. Farook prý nesouhlasil s tím, že islám není mírumilovné náboženství a tvrdil, že Američané mu nerozumějí.

Televize CNN uvedla, že podle policejního zdroje byl Farook přes telefon a internet v kontaktu s více než jedním člověkem podezřelým z teroristické činnosti. Podle saúdského velvyslanectví v USA navštívil loni v létě Saúdskou Arábii, kde z neznámých důvodů pobýval devět dní.