Voodoo kněz z Haiti: Nejsme děti ďábla

Port-au-Prince - Haiti po katastrofickém zemětřesení zasáhla další rána – cholera. Řada Haiťanů si myslí, že za nemoc můžou místní voodoo šamani. Věří, že si kněží vyrábějí tajemný prášek, kterým pak nemoc rozšiřují. Obyvatelé zubožené země proto berou spravedlnost do svých rukou a obracejí svou zlobu právě proti voodoo šamanům. Už 45 jich zabil rozbouřený dav. Nejvyšší představitel všech voodoo šamanů Max Beauvoir kritizuje vládu, že proti násilí nic nedělá. Navíc vyvrací, že by za šíření nemoci mohla černá magie.

Nenávist vůči voodoo se začíná šířit po celém Haiti. Od listopadu minulého roku bylo na Haiti zmasakrováno, ukamenováno a upáleno 45 kněží. Naposledy rozbouřený dav lidí vyvlekl voodoo šamana z jeho svatyně, rozsekali ho mačetami a pak ho ještě upálili. 

„Ti lidé si myslí, že jsme děti ďábla, že umíme udělat zázračný prášek, který když se na někoho hodí, tak mu způsobí choleru. To je ignorantství a hloupost,“ říká nejvyšší představitel všech voodoo šamanů Max Beauvoir. Ten proto kritizuje vládu, že nedělá nic pro to, aby násilí přestalo. „Někteří kněží byli zabiti přímo před policejní stanicí, kde hledali před rozvášněným davem ochranu. Policisté ale neudělali vůbec nic pro jejich záchranu. To je strašné. Měl jsem možnost o tom hovořit s naším ministrem spravedlnosti i kultury a také se šéfem policie. Doposud ale neudělali téměř nic, aby tomu zabránili,“ říká. 

Zabíjení kouzelníků voodoo na Haiti (zdroj: ČT24)

Haitská vláda v reakci na brutální zabíjení voodoo šamanů zatím jen vydala prohlášení, ve kterém obyvatele informuje, že choleru způsobuje mikroorganismus, a jediným způsobem, jak předcházet nákaze, je dodržování hygieny. „Žádný vyznavač vodoo nedokáže choleru ani léčit ani šířit,“ uvádí se ve vládním prohlášení. Tato slova ale zatím nemají účinek. 

I když se situace na Haiti čím dál víc vyhrocuje, Beauvoir se případného napadení nebojí. „Osobně se smrti nebojím a myslím, že ani většina voodoo šamanů, jako jsem já, se smrti nebojí. My totiž věříme, že lidé nejsou z masa a kostí, že jsme duše, a duše nemůže zemřít,“ říká. 

Voodoo

Vzniklo jako směs různých náboženství afrických kmenů, jejichž členové byli jako otroci na Haiti dopravováni Španěly z Afriky. Projevuje se v něm náboženství původních indiánů a také prvky římskokatolické víry. Vzniklo tak výjimečné náboženství, které stejně jako křesťanství uznává jednoho boha - Bondye. Ten má své služebníky, takzvané Lwa, což jsou duchové. Vyznavači voodoo těmto duchům slouží a na oplátku od nich očekávají pomoc. 

Voodoo je na Haiti oficiálním náboženstvím. Polovina z téměř 10 milionu Haiťanů se účastní obřadů voodoo a odhaduje se, že okolo 90 procent obyvatel ve voodoo věří, i když jsou to třeba katolíci nebo protestanti. 

Voodoo je založeno na víře ve svět duchů a magie. Mnoho kněží se snaží vytvořit iluzi, že mají nadpřirozené schopnosti. Například že dokáží mluvit s duchy. Navíc na Haiti lidé věří, že mohou voodoo kněží probudit zombie. O tom, jak je na Haiti tato pověra rozšířena, svědčí i to, že je tu oživování mrtvých trestným činem, který je dokonce definován v haitském trestním zákoně.

Nemocní na Haiti
Zdroj: ČT24