Volbu svatého otce zdobí pláštěnky, deštníky a nedočkaví prodavači suvenýrů

Vatikán - Ani hustý déšť neodradil tisíce poutníků a návštěvníků Říma, kteří na Svatopetrském náměstí sledují kouř z komína Sixtinské kaple a napjatě očekávají jméno budoucího papeže. Pod barevnými deštníky a pláštěnkami těkají očima mezi velkoplošnými obrazovkami a komínem. Někteří třímají státní vlajky, aby jako fotbaloví fanoušci dali okolnímu světu najevo, kdo by se měl podle nich stát příští hlavou katolické církve.

„Nerad vidím černý kouř. Všichni čekáme na bílý, který oznámí, že máme opět papeže,“ citovala AP nigerijského kněze, který na náměstí komentoval výsledek dopolední volby. „Jestli budeme mít nového papeže ještě dnes, bude to vážně fantastické. Ale pokud to bude až zítra, tak to nevadí. Musíme jim dát dost času na to, aby se mohli správně rozhodnout. Ale řeknu vám - byla bych opravdu nadšená, kdyby to bylo už dneska,“ dodává sestra Monica ze Španělska.

V davu na Svatopetrském náměstí přitom nejsou jen poutníci a věřící, ale i turisté, kteří tu čekají ze zcela prozaických důvodů - doufají, že kardinálové konečně odvolí a Sixtinská kaple se znovu bude moci otevřít dychtivým zrakům veřejnosti. Po dobu konání konkláve je totiž nepřístupná.

Díky deštivému počasí je volba papeže zlatým časem pro římské obchodníky, prodávající za přemrštěné ceny igelitové pláštěnky a levná paraplata – zvlášť když předpověď počasí není právě příznivá a navíc se volba možná protáhne. Při minulém konkláve potřeboval Joseph Ratzinger ke zvolení čtyři kola hlasování, a to byl jasným favoritem. Takový tentokrát chybí, i když podle odhadů by nový nejvyšší pastýř měl být znám do čtvrtka.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi dnes řekl, že nezná moc podrobností o tom, co kardinálové právě dělají. Sdělil ale, že vedle modliteb, jídla a spaní se smějí vzájemně navštěvovat a diskutovat o volbě, které čelí. 

Volící kardinálové jezdí na oběd do Domu svaté Marty

Sto patnáct volících kardinálů čekají po páté hodině odpoledne další dvě hlasování, do té doby mají přestávku na oběd. Na ten jezdí do vatikánského penzionu Dům svaté Marty (Domus Sanctae Marthae), kde jsou také ubytováni – zcela izolováni od okolního světa, byť mnozí z nich mají ve Vatikánu či Římě vlastní byty.

Pětipatrový dům byl postaven v roce 1996 na místě někdejšího hospicu pro poutníky z roku 1891. Zařízení nyní spravuje řád vincentek, tedy milosrdných sester svatého Vincence z Pauly. K domu náleží moderní kaple, několik společenských místností a jídelna. V pokojích a chodbách je mramorová podlaha, v apartmánech má každý z kardinálů k dispozici samostatnou koupelnu a pracovnu s psacím stolem.

Obyčejně zde bydlí preláti nebo lidé, kteří do Vatikánu přijíždějí pracovně. Nyní zde spolu s voliteli bydlí i ti, kteří se na konkláve z organizačních důvodů podílejí. Jde například o hlavního papežského ceremoniáře, dva lékaře nebo několik řeholníků kvůli zpovědím. Jejich výčet upravuje článek 46 apoštolské ústavy Universi Dominici Gregis, kterou vydal Jan Pavel II. k volbě nového papeže.

Prodejci suvenýrů už se nemohou nového papeže dočkat

Právě Jan Pavel II. byl výraznou osobností, která nyní mezi evropskými kardinály chybí. Prodejci náboženských suvenýrů ve Vatikánu a okolí proto doufají, že nový papež nebude z Itálie či jiné evropské země. Věří totiž, že zvolení některého neevropského kandidáta - například z Latinské Ameriky - by výrazně zvýšilo jejich tržby. Ty se v posledních dnech snížily, protože případní zájemci o suvenýry čekají na oznámení jména nového papeže. Prodejci již připravují růžence, svíčky a další náboženské předměty, které by co nejrychleji opatřili jeho portrétem.

Černý kouř vytváří směs dehtu a síry

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi dnes také poodhalil tajemství chemikálií, které obsahuje kouř vypouštěný z komína a oznamující výsledek volby. Černý kouř způsobuje směs chloristanu draselného, anthracenu, který je z uhelného dehtu, a síry, zatímco bílý kouř vznikne po použití chlorečnanu draselného, laktózy a pryskyřice rozpuštěné v chloroformu. Kouřem nejsou podle Lombardiho ohroženy ani vzácné fresky v Sixtinské kapli, ani kardinálové, kteří tam během volby tráví celé hodiny.

Vatikán se rozhodl tyto příměsi použít vzhledem k tomu, že při minulé volbě v roce 2005 nebylo úplně jasné, zda z komína vychází bílý, nebo černý kouř. Po staletí si přitom kardinálové vystačili pro vypuštění černého kouře přimícháním vlhkých pilin ke spalovaným volebním lístkům.

Tři volby zatím papeže nepřinesly (zdroj: ČT24)