Ve Francii staví už 20 let hrad jako ve středověku. Rukama a nohama

V Burgundsku roste už devatenáct let nový hrad Guedelon. Nadšenci ho staví pouze s využitím technik a materiálů známých ve 13. století. Kameny rozbíjejí ručně a na přesun materiálu do výšky zase používají nohy. Ročně místo navštíví 300 tisíc lidí.

Jakékoliv moderní postupy a materiály jsou v případě Guedelonu zapovězené. „V moderním světě jsme zvyklí pracovat velmi rychle, být soutěživí. Tady se zaměřujeme víc na kvalitu než na kvantitu,“ podotkl kameník Clément Guerard, který pracuje na hradě od položení základního kamene před devatenácti lety.

Experiment vymyslel majitel nedalekého hradu Saint-Fargeau Michel Guyot. Ten zjistil, že se pod ním skrývá ještě mnohem starší hrad a takový se rozhodl s dalšími nadšenci postavit. Tři roky čerpal projekt peníze z unijních fondů a od sponzorů. Dnes už ho uživí turistický ruch. „Umožní to budoucím generacím představit si, co dokázali naši předkové,“ podotkla turistka z Paříže Nathalie Bonisová.

Neobvyklá stavba navíc v regionu s vysokou nezaměstnaností ulevuje už roky úřadům práce. Nabízí čtyřicet pracovních míst, vypomáhat ale přijíždějí krátkodobě i nadšenci ze zahraničí. „Nerad používám elektrické nářadí, snad s výjimkou vrtáků. Když jsem přišel sem, zjistil jsem, jak přirozené bylo používání ručního nářadí,“ podotkl jeden z pracovníků, Brit Nick Platt.

Stavba hradu může přepsat i dějiny. Historikům by totiž mohla potvrdit některé domněnky o středověkých postupech ve stavebnictví. „Na tom, co tu děláme, je dobré, že to pomůže také při restaurování existujícího dědictví, historického dědictví,“ konstatoval kameník.

Po dvou desetiletích práce čeká stavitele ještě nejméně patnáct dalších let, než bude mít hrad svou finální podobu. Další roky se budou věnovat úpravě interiérů. Jednou by kolem hradu mohla vzniknout i celá středověká vesnice.

V Burgundsku staví už po dvě desetiletí unikátní hrad (zdroj: ČT24)