V USA po hurikánu Helene pokračuje záchrana, mrtvých jsou desítky

Na jihovýchodě Spojených států o víkendu pokračuje vyprošťování uvězněných obyvatel a začínají úklidové práce poté, co silná bouře Helene v regionu způsobila obrovské škody a zabila desítky lidí. Podle deníku The New York Times (NYT) bilance stoupla na nejméně šedesát mrtvých a nejspíše dál poroste. V kopcích státu Severní Karolína zůstali lidé po záplavách odříznutí od okolního světa.

Rozsáhlá bouře zasáhla v uplynulých dvou dnech několik amerických států od Floridy až po Virginii, v sobotu napříč zasaženou oblastí zůstávaly bez elektřiny tři miliony odběratelů. Helene udeřila na pobřeží jako hurikán čtvrté kategorie s větrem okolo dvou set kilometrů v hodině a přílivovou vlnou vysokou až několik metrů. Dál na sever pak spolu s větrem způsobily chaos přívaly deště, které zvedly hladiny řek na jihu Apalačského pohoří na rekordní úrovně.

Rozsah škod vycházel najevo i během soboty, podle prvních odhadů mohou šplhat do desítek miliard dolarů. Záběry z Floridy ukazovaly komunity poseté troskami a popadanými stromy, guvernér Ron DeSantis mluvil o „naprosté demolici domů“ v částech státu. Ve vnitrozemí pak záplavová vlna odnášela auta, mosty i celé domy.

Lidé zůstali odříznutí

Možná nejhůře zasaženou oblastí je západ Severní Karolíny, kde podle předběžných údajů amerických meteorologů spadlo od středy do soboty místy více než pět set milimetrů vody. Ve městě Asheville a jeho okolí velká voda sahala až po střechy domů a vyvolala situaci, kterou jedna obyvatelka v rozhovoru s NYT označila jako „mini apokalypsu“.

Silnice vedoucí do města nebyly v sobotu průjezdné a úřady zdůrazňovaly, že všechny komunikace na západě Severní Karolíny by měly být považovány za uzavřené. Podle agentury AP mnozí lidé zůstali odříznutí a museli čekat na pomoc, záchranáři v desítkách případů vyzvedávali lidi na vodě nebo ze vzduchu. Operace komplikovaly popadané stromy, špatný mobilní signál i nedostatek benzinu.

Úmrtí spojená s bouří hlásilo už v pátek pět států: Florida, Georgia, Jižní Karolína, Severní Karolína a Virginie. Ty podle NYT v sobotu odpoledne evidovaly celkem šedesát mrtvých. Konečná bilance ovšem zřejmě bude vyšší, neboť šéf záchranných operací v jednom z okresů Tennessee oznámil, že i v tomto státě jsou „ztráty životů“.