V televizní debatě Harrisové a Trumpa se budou mikrofony zapínat střídavě

Horizont ČT24: Americké prezidentské volby se blíží (zdroj: ČT24)

Kampaň před americkými prezidentskými volbami se blíží k dalšímu vrcholu, stanice ABC zveřejnila pravidla první televizní prezidentské debaty Kamaly Harrisové s Donaldem Trumpem. Ta proběhne 10. září ve Filadelfii, oba kandidáti se na ni už připravují.

Kamala Harrisová dorazila do Pittsburghu v Pensylvánii, která patří mezi sedm států, jež prezidentské volby rozhodnou. Právě v Pensylvánii mají oba tábory vyrovnané síly. V tamní Filadelfii se navíc v úterý odehraje první televizní duel mezi kandidáty.

Podle amerikanisty z Filozofické fakulty Ostravské univerzity Jana Beneše je souboj mezi Harrisovou a Trumpem dost těsný, debata tak může hrát velkou roli. Beneš říká, že Trump by měl být podle svých poradců v útocích proti Harrisové soustředěnější a více se zaměřit na její slabá místa. „U Kamaly Harrisové se lidé bojí o to, že v debatách není nejlepší. A to z toho důvodů, že umí dávat dlouhé, komplexní odpovědi a lidé mohou ztrácet pozornost,“ dodává Beneš.

Roli v kampani mohou hrát také peníze, Harrisová v srpnu vybrala podle Financial Times skoro třikrát více peněz než Trump, nyní má stomilionovou převahu. Podle Beneše ale musí být peníze efektivně vynaloženy, a to hlavně na dobrovolníky a aktivisty, kteří budou pomáhat dostat lidi k volbám.

Podle republikánského kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance chce Harrisová všechno měnit, protože ji prý Američané odmítnou, pokud nebudou taková pravidla, jaká chce ona.

Stanice ABC přitom uvedla, že oba týmy se na pravidlech debaty už shodly. Kandidáti například nebudou moci mít poznámky, a dokud bude mluvit jeden, druhému se mikrofon vypne. Harrisová se hodlá právě v Pittsburghu nyní soustředit na přípravy. Kromě několika setkání s voliči neplánuje žádná velká vystoupení na rozdíl od jejího kandidáta na viceprezidenta Tima Walze.

Hunter Biden se vyhne soudnímu slyšení

Demokraty však oslabuje proces se synem současného prezidenta Hunterem Bidenem, kterému hrozí až 17 let vězení. Na poslední chvíli se přiznal ve všech devíti bodech obžaloby v kauze daňových podvodů. Díky tomu se vyhne soudnímu slyšení jen pár týdnů před volbami.

„Hunter se rozhodl doznat, aby ochránil své milované před zbytečnou újmou a krutým ponížením,“ říká Abbe Lowell, obhájce Huntera Bidena.

Soud odložil stanovení trestu pro Trumpa

Republikáni čekají na možné zveřejnění dalších důkazů před listopadovými volbami v procesu s Donaldem Trumpem ohledně jeho údajného ovlivňování předcházejících prezidentských voleb. Newyorský soudce také v pátek odložil na konec listopadu stanovení výše trestu pro Trumpa v případu peněz pro pornoherečku Stormy Daniels. Na nerozhodnuté voliče v klíčových státech by však tyto kauzy podle Beneše neměly mít vliv. Nespokojené republikánské voliče by však podle jeho slov mohly ovlivnit výroky „republikánů reaganovského typu“, kteří vnímají Trumpa jako ohrožení demokracie.

I přesto, že Trump čelí čtyřem žalobám, nastiňuje podobu své další administrativy. Zřídit chce komisi, která má posoudit efektivitu celého systému americké federální vlády, do jejíhož čela hodlá postavit miliardáře Elona Muska.