V Řecku rehabilitují se zraněnými želvami. Většinu z nich lidé zmrzačí záměrně

Události: V řeckém centru Archelon pomáhají želvám (zdroj: ČT24)

Tisíce a tisíce želv se ve Středozemním moři každý rok zapletou do rybářských sítí, zhruba třetina se v nich udusí. Tato zvířata jsou přitom zásadní pro ekosystémy moří. Zlepšit jejich ochranu se snaží vědci zapojení do evropského programu Life Euroturtles. Díky němu funguje i jediné záchranné centrum pro želvy v Řecku.

„Před třemi dny podstoupila amputaci,“ říká Eirini Kasimatiová, zatímco krmí želvu jménem Rapsody, které chybí pravá přední ploutev. Bioložka se ve specializovaném centru Archelon o plazy stará již čtyři roky. Nejčastěji ošetřuje želvy s poraněnou hlavou nebo rozbitým krunýřem.

Postižená zvířata často ztrácí rovnováhu a schopnost potápět se. Aby ji získala zpět, ošetřovatelé jim na krunýř lepí závaží. „Jejich těžiště by mělo být uprostřed, aby se mohly dobře potápět, spát na dně a plavat,“ vysvětlila bioložka Kasimatiová.

Želva se závažím upevněným na krunýři
Zdroj: ČT24

Posvítit želvám, vzdělat rybáře

Do centra Archelon se dostávají želvy z celého Řecka. Ročně jich zde ošetří zhruba 90. Všechna zvířata jsou zrentgenována, protože veterináři nikdy neví, co mohly spolykat. Vědci z přímořských evropských zemí se snaží přijít na způsob, jak takové případy omezit.

Testují se například sítě z průhledného plastu, na něž je připevněno LED osvětlení. „Želva tak sítě vidí a může se jim vyhnout. V jiných částech světa se tato technologie osvědčila. Snížila náhodný odlov želv o 50 procent,“ sdělil mořský biolog Draško Holcer z Chorvatského muzea přírodní historie.

Rybářům biologové vysvětlují, proč by měli želvy chránit a nikoliv zabíjet kvůli škodám způsobeným na jejich vybavení. Většina želvích zranění je totiž úmyslně způsobená člověkem. Pro mořské ekosystémy jsou přitom želvy velmi podstatní živočichové, i proto je třeba je chránit.