V Indii v tlačenici zemřelo přes sto lidí

Počet obětí úterní tlačenice při náboženském shromáždění ve vesnici poblíž města Háthras v severoindickém státě Uttarpradéš stoupl na 116, uvedla indická televizní stanice NDTV s odvoláním na úřady. Podle policie je mezi oběťmi řada žen a dětí. Zatím se podařilo identifikovat 72 těl, informovali vládní představitelé. Indická média informovala o tom, že zdravotní zařízení neměla kapacitu na příjem zraněných.

Videozáznamy pořízené zpravodajskou agenturou ANI ukázaly těla na korbách nákladních automobilů. „Chci vědět, proč na to nebyla administrativa připravena. Dozvídáme se, že nemocnice nemají dostatek lékařů a pro zraněné není odpovídající zázemí. Požadujeme spravedlnost pro ty, kteří byli zabiti,“ řekl předseda indického kongresu Pawan Khera podle indické tiskové agentury Press Trust of India.

Příčinou vzniku tlačenice byl příliš velký počet lidí, kteří přišli na hinduistické náboženské setkání. Podle prvních zpráv se na akci, která měla povolení pro asi pět tisíc lidí, sešlo přes 15 tisíc věřících, napsala agentura AP. Zmatek nastal ve chvíli, kdy lidé ze setkání s náboženským lídrem ve spěchu odcházeli, uvádí lokální média.

Zástupci vlády zmínili, že na vině mohlo být i počasí. „V jednom místě tam bylo rozmáčené bahno, takže lidé po něm mohli uklouznout. Kvůli vedrům se také možná někteří pokusili dostat k barelům s vodou, což také mohlo to neštěstí způsobit,“ řekla vysoce postavená státní úřednice indickým médiím. Jeden ze svědků také vypověděl, že na místě byl „nerovný terén“, na kterém lidé postupně padali, když setkání opouštěli.

Akci patrně organizoval náboženský lídr, který podobná shromáždění pořádá už více než dvacet let, píší indická média. „Hinduistickým duchovním se stal asi před 27 lety, když přestal být státním zaměstnancem,“ uvedla policie.

Řada indických vládních představitelů mezitím vyjádřila upřímnou soustrast rodinám obětí, mezi nimi například i premiér země Naréndra Módí. Módí nejbližším příbuzným obětí přislíbil odškodné ve výši dvou set tisíc rupií (asi 56 200 korun), raněným poté finanční kompenzaci padesát tisíc rupií, tedy asi čtrnáct tisíc korun.