Uprchlíci ve vlastní zemi. Ukrajinci hledají úkryt i v Janukovyčově luxusním sídle

Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil vytvořit v místech těžkých bojů únikové koridory pro civilisty. Před boji jich utíkají desítky tisíc, vláda jim ale zatím skoro nepomáhá. Jako uprchlíci uvnitř vlastní země právně neexistují. Podporu proto hledají u příbuzných, známých nebo humanitárních organizací.

Mladí aktivisté utekli z Luhanska před výhrůžkami a násilím a provizorně se usadili v Medžuhorje – v areálu někdejší rezidence uprchlého prezidenta Janukovyče. Zhruba padesátka mladých lidí zůstává v kontaktu se svým rodným městem prostřednictvím internetu. „Těžko je jiným lidem. Těm, kteří přijeli a zůstali bez peněz, bez bydlení a nemohou najít práci,“ říká Vsevolod Filimoněnko.

Už od Janukovyčova pádu proudí do dřevěné dači davy Ukrajinců. Na vlastní oči chtějí vidět opulentní symbol korupce bývalého režimu. Honosné zahrady, soukromou zoo, muzeum automobilů. Zisky ze vstupného pomáhají uprchlíkům, kteří v areálu žijí.

„Ještě opravujeme místo, kde bydlely jednotky Berkutu. Tam bude místo pro dalších 30 lidí,“ plánuje velitel místní ostrahy Denys Tarachotelyk.

Organizace spojených národů koncem května oznámila, že své domovy už opustilo víc než 10 000 Ukrajinců. Situace se ale na řadě míst stále zhoršuje. Nejvíc lidí prchá ze Slavjansku, kde byla podle vzbouřenců zničena už polovina všech domů. Ukrajinci prchají do centrální a západní části země i do Ruska, kde žádají o dočasný azyl.

Ukrajinci shromažďují nejpotřebnější materiál pro uprchlíky z východu země
Zdroj: ČT24

Ukrajinci pomáhají Ukrajincům

Ne všichni ale mohou žít v Medžuhorje. Lidem, kteří se nemají kam uchýlit, pomáhá organizace SOS Východ. „Lidé se sami ozývají, sbírají a přinášejí věci lidem, kteří odjeli, a my je tady rozdělujeme,“ říká Kostiantyn Reuckyj, který sám z Luhansku utekl.

Místnosti v nenápadném kyjevském činžáku jsou plné pytlů civilního oblečení. Kostiantynova organizace ale zásobuje i armádu. „Sháníme věci, které nedokáže zabezpečit ukrajinská vláda. Vesty, dalekohledy, termovize, munici, léky,“ vyjmenovává.

I s pomocí od uprchlíka má ukrajinská armáda zastavit separatisty a tím proud uprchlíků. Kostiantyn ani noví obyvatelé Medžuhorje ale nemají čas na iluze. Na návrat domů mohou čekat celé měsíce.