Trumpův hlavní stratég v ohrožení. O osudu Bannona má být jasno v řádu dnů

Řada lidí opakovaně naléhá na Trumpa, aby ho vyhodil. Exšéf prezidentské komunikace Scaramucci ho odsoudil jako „bílého nacionalistu“. Poradce Master nedokázal sdělit, že s ním bude ochoten pracovat. Vášně kolem radikální pravice - a postoji k ní - dopadají na nejbližší prezidentovy muže. Podle místních zdrojů je místo Steva Bannona v Bílém domě údajně ohroženo jako nikdy předtím.

Bývalý vedoucí ultrapravicového webu Breitbart News pomohl Trumpovi vyhrát prezidentské křeslo, jeho budoucnost je ale nyní nejistá. Podle zdrojů CBS News by prezident dokonce mohl svého hlavního stratéga odvolat už do konce tohoto týdne.

Jejich osobní vztah nelze popřít - o Bannonově dalším působení se však přesto vede intenzivní diskuse zahrnující kromě prezidenta také jeho interní a externí poradce. Jedním z důvodů jsou Bannonovy spory s ostatními lidmi kolem Trumpa.

Bannon se dostal Trumpovi v nemilost mimo jiné kvůli silným konfliktům s jeho zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem.

Klíčoví muži Trumpova týmu: Steve Bannon a Jared Kushner
Zdroj: Reuters

V dubnu přišel hlavní prezidentský stratég o místo stálého člena Národní bezpečnostní rady. Je také obviněn z využívání svých spojenců v konzervativních médiích ve snaze podkopat H. R. McMastera, poradce pro národní bezpečnost. Ten médiím nedokázal potvrdit, zda bude s Bannonem vůbec ochotný spolupracovat.

Není to přitom první případ, kdy na něj padlo podezření kvůli manipulaci s médii za účelem prosazení vlastních cílů. Pozornost upoutaly už články vycházející v průběhu Trumpovy prezidentské kampaně. Příspěvky na webu Breitbart News, který Bannon řídil, pěly ódy na tehdejšího prezidentského kandidáta a upřednostňovaly ho před ostatními.

Ultrapravicový web je navíc spojovaný s xenofobními a rasistickými názory, od kterých se nedistancoval ani samotný Bannon. Poté, co Trump váhal s negativním vyjádřením k rasově motivovaným útokům ve Virginii, je jeho další jednání pod drobnohledem.

Vyhraněné postoje hlavního prezidentského stratéga vyvolávají otázky, zda se nesnažil prezidentovo vyjádření ovlivnit a potlačit kritiku pravicových aktivistů. Trump sice v pondělí jednoznačně odsoudil rasisty, už den nato ale označil za spoluviníky nepokojů i tábor jejich odpůrců.

Kvůli Trumpovu přístupu k násilí ve Virginii prořídl jeho poradní tým (zdroj: ČT24)

Kvůli váhavému vyjádření se rozšiřuje tábor těch, kteří žádají Bannonovo propuštění. Situaci umocňují také stratégovy potyčky s ostatními členy Trumpovy vlády. Do oka si nepadl ani s novým personálním šéfem Johnem Kellym, který před měsícem vystřídal svého kritizovaného předchůdce Priebuse.

„Myslím si, že prezident moc dobře ví, kdo z Bílého domu vynáší informace. Je si moc dobře vědom toho, kteří lidé podkopávají jeho agendu a snaží se prosadit své zájmy,“ řekl někdejší šéf prezidentské komunikace Scaramucci v reakci na kauzu s únikem informací. Narážel tak nejen na Reince Priebuse, ale také na Bannona, který podle něj využívá Trumpovy slávy, aby se sám zviditelnil.

Horizont ČT24: Kdo je nejmocnější muž po Trumpově boku? (zdroj: ČT24)