Trump neví, jak vysvětlit Američanům, že nemají zdravotní péči. Tak nás napadá, řekly kongresmanky

Zprávy: Kongresmanky považují Trumpovy urážky za odvádění pozornosti (zdroj: ČT24)

Výpady amerického prezidenta Donalda Trumpa proti čtveřici členek Sněmovny reprezentantů mají odvést pozornost od jeho chybné politiky a špatného vedení úřadu. V pondělí to prohlásila jedna z dotčených žen Ayanna Pressleyová. Spolu s ní před novináře předstoupily i ostatní – Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ilhana Omarová a Rashida Tlaibová – a vyzvaly Američany, aby na tuto taktiku „nenaletěli“.

Čtyři ženy sdělily, že pozornost se musí zaměřit na Trumpovu politiku, ne na jeho slova. Nabádaly, aby se lidé zaměřili na skutečné problémy, jako jsou útoky střelnými zbraněmi, zdravotní péče nebo zacházení s uprchlíky na americko-mexické hranici. „Prezident neví, jak vysvětlit Američanům, že nemají zdravotní péči. Tak nás napadá,“ řekla Ocasiová-Cortezová. „Je to pouze odvádění pozornosti od chaosu a zkažené kultury jeho administrativy odshora dolů,“ dodala Pressleyová.

Ta také prohlásila, že prezidentova snaha umlčet její skupinu je marná a že jde o víc než čtyři lidi. „Naše ‚četa‘ je velká, zahrnuje ty, kdo usilují o vytvoření rovnoprávnějšího a spravedlivějšího světa,“ řekla. Všechny čtyři ženy jsou ve Sněmovně reprezentantů nováčky, zvoleny byly loni a často vystupují společně, takže se o nich někdy hovoří jako o četě.

„Upírají se na nás zraky historie,“ sdělila Omarová při zmínce o „masových deportačních raziích a porušování lidských práv na hranici“. Trumpovy „zjevné rasistické útoky“ na čtyři ženy barevné pleti označila za program „bělošských nacionalistů“. Prezidentovi podle ní nejde o nic jiného než o rozdělení země.

Rasismus, nacionalismus, xenofobie

Tlaibová, narozená v rodině palestinských uprchlíků, řekla, že Trump pokračuje ve svém rasistickém a xenofobním scénáři. „Pořád nám jde o to, aby se zodpovídal podle zákonů této země,“ řekla. Obě zopakovaly předchozí výzvy k zahájení procesu Trumpova odvolání.

Ocasiová-Cortezová, která má portorické kořeny, mluvila o své první návštěvě Washingtonu ve svém dětství a prohlásila, že by lidé měli mladým dát najevo, „že bez ohledu na to, co říká tento prezident, tato země patří“ jim. „Neopouštíme věci, které máme rádi, slabé povahy a vůdci zpochybňují loajalitu k naší zemi, aby se vyhnuli zpochybňování své politiky a debatě o ní,“ řekla.

Trumpova výzva

Aféra se rozhořela v pátek, kdy čtveřice v jednom z výborů sněmovny referovala o podmínkách v záchytných zařízeních pro uprchlíky, jež poslankyně navštívily.

Trump na kritiku Bílého domu reagoval výzvami, že nemají v USA poučovat a pokud se jim tam nelíbí, mohou se vrátit do „rozvrácených a zločinem zamořených zemí svého původu“. Všechny jsou přitom americké občanky, tři se narodily v USA, Omarová v Somálsku. Kritici tato slova označili za rasistická. „Nemám v těle ani špetku rasismu!“ reagoval Trump.

Trump ve svých výpadech pokračoval i v pondělí, když o Omarové prohlásil, že patří ke stoupenkyním al-Káidy. Omarová na to reagovala sdělením, že to nestojí za odpověď. V úterý přidal další útok. „Ty demokratické kongresmanky chrlí nejodpornější, nenávistné a nejhnusnější věci, jaké kdy politik ve Sněmovně nebo v Senátu řekl. A přesto mají stále volný vstup a jsou vítány Demokratickou stranou,“ napsal na Twitteru.

Prezident rovněž tvrdí, že tyto ženy jsou protiizraelsky zaměřené, podporují terorismus a veřejně pronášejí sprostá slova. „Proč Sněmovna nehlasuje, aby odsoudila tyto špinavé a nenávistné věci, jaké ony řekly? Protože jsou to radikální levičáci a demokraté mají strach to s nimi vyřídit,“ poznamenal Trump.

Demokratická strana se svých zákonodárkyň zastala a Trumpovy komentáře označila za rasistické. Za takové je ale nepovažuje šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell, který nicméně doporučil založit veřejnou debatu na ideálech, a ne na osobních útocích. McConnell dodal, že politická rétorika se v posledních dnech vyhrotila. Sněmovna reprezentantů chce hlasovat o rezoluci, která Trumpovy výroky odsoudí.