Světové prvenství? Islandu chce po pádu premiéra vládnout Pirátská strana

Kauza Panama Papers, která už stála křeslo islandského premiéra Sigmundura Gunnlaugssona, možná vynese k moci Pirátskou stranu. Šlo by o světové prvenství. Ještě v březnových průzkumech měli Piráti podporu asi 37 procent občanů, v současné době to je 43 procent. Strana, založená před pouhými čtyřmi roky, prosazuje mimo jiné přímou demokracii a mírnější regulaci drog. Předčasné parlamentní volby mají proběhnout v listopadu.

V roce 2012 se stali čeští Piráti první podobnou stranou na světě, která získala zástupce v celostátním orgánu, když byl senátorem zvolen kandidát koalice Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL Libor Michálek. Už v roce 2013 byli zvoleni tři pirátští poslanci právě na Islandu.

Nyní by ale tato strana, která prosazuje transparentnost, neutralitu internetu a přímou demokracii, mohla překonat další limit a dostat se do vlády, případně rovnou obsadit premiérské křeslo. Předčasné parlamentní volby na Islandu se mají konat už za půl roku a preference místních Pirátů neustále rostou.

Oblibu Pirátů ještě zvýšila kauza Panama Papers, když se její členové postavili na stranu desetitisíců lidí volajících po rezignaci premiéra, který údajně nepřiznal, že měl s manželkou společnost v daňovém ráji.

Strana, kterou založili před čtyřmi lety aktivisté a hackeři, dala na vědomí, že se moci neobává. „Jsme připraveni,“ oznámila poslankyně Birgitta Jónsdóttirová. Finanční záležitosti premiéra přirovnala k „prvnímu dni po bankrotu Islandu, který v roce 2008 zdecimoval zemi“.

  • V čele ostrovní vlády zatím stanul dosavadní ministr zemědělství a místopředseda vládní Pokrokové strany Sigurdur Ingi Jóhannsson. Opozice ovšem chce dosáhnout konání předčasných voleb do 45 dnů. Páteční pokus o vyslovení nedůvěry jí nicméně nevyšel. V 63členném parlamentu nakonec kabinet, vcelku podle očekávání, podpořilo 38 vládních poslanců, pro vyslovení nedůvěry zvedlo ruku 25 zástupců opozice.

Islandští Piráti nemají stálého předsedu, nýbrž se po roce střídají. Kromě Jónsdóttirové jsou v zákonodárném sboru ještě Helgi Hrafn Gunnarsson a Jón Thor Olafsson.

Islandská „revoluce“ by mohla posílit nadnárodní pirátské hnutí

Případný úspěch Pirátské strany na Islandu by mohl inspirovat ostatní pirátské strany v celé Evropě, kde se jim v menší míře daří třeba i ve Švédsku nebo v Německu. Jedinou „pirátskou“ europoslankyní je v současné době místopředsedkyně frakce Zelení/Evropská svobodná aliance - Němka Julia Redová.