Svátky jako na jaře. Tisíce německých dětí si přejí k Vánocům sníh

Německá vánoční pošta v Himmelpfortu přijala do Štědrého dne celkem 300 tisíc dopisů s jedním společným přáním: aby na Štědrý den sněžilo.  I to je doklad, jak neobvykle teplé počasí doprovází vánoční svátky ve střední Evropě. Právě v Německu se teploty pohybují kolem 10 až 15 stupňů, meteorologové vydali dokonce varování před zvýšeným obsahem pylu v ovzduší. Kvůli nedostatku sněhu varuje Rakousko lyžaře před zvýšeným nebezpečím úrazů.

Na jihu a východě Německa svítí slunce a na některých místech spolkové země Bádensko-Württembersko se teploty vyšplhaly až k 16 stupňům. Rekord z roku 2012, kdy stanice naměřily na jihozápadě Německa 18,9 stupňů, ale pravděpodobně nepadne. V následujících dnech by měly teploty mírně klesnout, stále se ale budou držet nad nulou. Podle odhadů bude v Německu letošní prosinec s průměrnými 5,5 stupni nejteplejším v historii měření.

Z nejvyšší německé hory Zugspitze, která dosahuje 2962 metrů, hlásí meteorologové pomalé tání sněhu. Málo sněhu v prosinci není ale na Zugspitze až tak výjimečné, podle meteorologů většinou napadne až v lednu či v únoru.

Mizející sníh z horských středisek
Zdroj: ČT24

Německá meteorologická služba (DWD) varovala dokonce před zvýšeným obsahem pylu lísky v ovzduší na Štědrý den. Nejhorší situace má být na jihu země a v porýnské nížině.

Letošní rok byl podle německých meteorologů sice o 2,1 stupně teplejší než průměr let 1961 až 1990, přesto se ale nejedná o rekord, který stále drží rok 2014. Podle amerického úřadu NOAA byl ale celosvětově letošek nejteplejším rokem od roku 1880.

Teplé počasí v rakouských Alpách
Zdroj: ČT24

V Rakousku varují lyžaře kvůli počasí před zvýšeným nebezpečím úrazu. Na sjezdovkách je málo sněhu v úzkých pruzích a většinou je zledovatělý. V alpské zemi se dnes teploty pohybují od sedmi stupňů ve Vídni až po minus dva v hornatém Tyrolsku.

Nedostatek sněhu přinutil také některé alpské podniky ve Švýcarsku k vyhlášení takzvaného kurzarbeitu, tedy zkrácení pracovní doby, přičemž platy může až do 80 procent jejich výše financovat stát, aby nedošlo k propouštění. Opatření se dotklo hlavně provozovatelů některých lanovek. Například lyžařské středisko Laax je ale stále v provozu, místo obvyklých 20 tisíc lyžařů může však prý přivítat jen asi 12 tisíc návštěvníků.

Vánoce bez sněhu (zdroj: ČT24)