Středozemní moře během minulého týdne vzalo přes 700 životů

Ve Středozemním moři během týdne zemřelo přes 700 lidí (zdroj: ČT24)

Ve Středozemním moři se v uplynulých několika dnech patrně utopilo přes 700 uprchlíků mířících do Evropy. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) upřesnil, že 100 lidí se pohřešuje od středečního ztroskotání plavidla s běženci a 550 dalších se nejspíš utopilo ve čtvrtek poté, co ztroskotala jejich bezmotorová loď tažená pašeráckým člunem.

Podle svědectví přeživších bylo v lodi asi 670 migrantů. Čtyřicet pět mrtvých pak záchranáři objevili v nitru jiné ztroskotané lodi v pátek a další lidé se stále pohřešují.

Humanitární organizace Save the Children navíc oznámila, že běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ve Středozemním moři sdělili humanitárním pracovníkům v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě. Není ale zřejmé, zda tyto informace zahrnula do svých nově zveřejněných údajů i UNHCR.

Záběry pořízené španělskou armádou při záchranné operaci ve Středozemním moři
Zdroj: Reuters

Příběh nigerijského sirotka dojal celou Itálii

V posledních týdnech výrazně přibylo těhotných žen a malých dětí. Tragédie devítiměsíční holčičky z Nigérie zasáhla jednoho z lékařů na Lampeduse a hned potom i celou Itálii. Během plavby přišla o matku a do Evropy se dostala jako sirotek. Žádost o adopci malé Favour už poslalo několik rodin.

Pietro Bartolo s nigerijskou holčičkou Favour
Zdroj: ČT24

„Pohled na tuto malou dívku, která dorazila na Lampedusu, mě velmi zvláštním způsobem zasáhl. Se svou bolestí a neštěstím působila jako dospělý člověk,“ říká Pietro Bartolo.

Po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů se Itálie stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy. Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily. Od začátku roku se do Itálie dostalo asi 35 000 uprchlíků.

V Itálii ale většina migrantů zůstat nechce. Míří hlavně do Německa a Velké Británie. Cesta tunelem z Calais ale zůstávala v posledních měsících neprodyšně uzavřená. Běženci proto zkoušejí riskantní způsob: devatenáct z nich se do vysněné Británie vydalo v noci na gumovém člunu. Zachránit je musela až pobřežní stráž.