Ve Středozemním moři zemřely desítky uprchlíků, stovka lidí se dál pohřešuje

U libyjských břehů se potopila další loď s uprchlíky. Podle mluvčího evropské operace proti pašerákům lidí zahynulo dvacet až třicet lidí a zachráněno bylo asi 80 osob. Zároveň se podle svědectví přeživších pohřešuje zhruba 100 lidí z lodi, která ztroskotala ve středu. Jen během čtvrtka bylo ve Středozemním moři zachráněno přes čtyři tisíce migrantů.

„Lucemburské letadlo lokalizovalo asi 65 kilometrů od libyjských břehů převrácenou loď. Asi sto migrantů bylo buď ve vodě, nebo se drželo lodi. Odhadujeme, že mrtvých je dvacet až třicet,“ oznámil mluvčí evropské námořní operace Sophia Antonello de Renzis Sonnino.

Uprchlíci zachránění ze Středozemního moře
Zdroj: Reuters

Letadlo podle něj upozornilo na převrácenou loď španělský stroj, který přiletěl nad místo neštěstí a shodil záchranné prostředky. Poté dorazily dva motorové čluny italské pobřežní stráže a jedna španělská loď.

Za poslední dva dny jde o druhý smrtelný incident, který se u libyjských břehů stal. Ve středu se v této oblasti převrátilo rybářské plavidlo s uprchlíky a pět z nich přišlo o život. Lidé, kteří přežili, řekli zástupcům Mezinárodní organizace pro migraci, že z jejich lodi mohlo zahynout až 100 lidí, kteří zůstali uvěznění uvnitř plavidla.

Od počátku roku se do Itálie dostalo už více než 35 000 lidí. Po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů se Itálie stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy. Ti nyní volí cestu ze severního pobřeží Afriky.

Byznys kolem pašování uprchlíků z Libye (zdroj: ČT24)

Úřady ve válkou rozvrácené Libyi nedokážou dlouhé pobřeží uhlídat. Nemají dost vojáků ani lodí a varují, že tudy putují i členové příštích spících buněk Islámského státu. „Cestují s rodinami, beze zbraní, jako normální ilegální imigranti. Mají západní oblečení, anglicky psané dokumenty, nebudí podezření,“ říká velitel policie v Misuratě Ismail al Šukrí.

Přesná čísla nikdo nezjistí. Jeden z libyjských pašeráků se zahraničním novinářům svěřil, že odmítl 25 islamistům prodat loď za 40 tisíc dolarů. Jiní prý ale takové zábrany nemají. „Pašeráky zajímá jen pašování. Lidí z IS, kohokoliv… je to jedno, jde jen o peníze,“ tvrdí.

A kolotoč peněz se v byznysu kolem pašování uprchlíků točí stále rychleji. Pašeráci přešli na levné gumové čluny z Číny a vyřazené katarské motory. Uprchlíci na nich doplout nemusí – stačí se dostat do mezinárodních vod a tam volat o pomoc.