Srílanský parlament zvolil prezidentem Vikremesingheho, mezi voliči je nepopulární

Srílanští zákonodárci zvolili novou hlavou státu dosavadního premiéra Ranila Vikremesingheho. Prezidentský úřad by měl zastávat do roku 2024. Vikremesinghe se stal nástupcem svrženého Gotabaji Radžapaksy, který po rozsáhlých lidových protestech uprchl ze země. Výsledek středečního hlasování však může podle agentury Reuters znovu vyvolat nepokoje, protože Vikremesinghe je nepopulární mezi voliči, kteří ho považují za pozůstatek Radžapaksovy vlády.

Nová hlava státu působí v parlamentu už pětačtyřicet let. V reakci na své zvolení Vikremesinghe uvedl, že je mu ctí obsadit nejvyšší ústavní funkci. „Nemusím vám říkat, v jakém stavu se naše země nachází. Teď, když je po volbách, musíme zase zemi sjednotit a jsem připraven vést s vámi dialog,“ řekl a požádal ostatní politické strany o spolupráci. 

Nyní podle nově získaných pravomocí může jmenovat premiéra podle svého uvážení. Bývalý prezident Radžapaksa jmenoval Vikremesingheho předsedou vlády v květnu v naději, že přinese stabilitu do země zmítané nejhorší hospodářskou krizí ve své historii. 

V důsledku hlubokých ekonomických problémů se dvaadvacet milionů obyvatel Srí Lanky potýká s nedostatkem základních potravin, léků či pohonných hmot, zatímco vláda vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finanční pomoci. Současná situace vyvolává obavy, zda bude nová vláda stačit na nápravu ekonomiky a uklidnění veřejnosti.

Třiasedmdesátiletý Vikremesinghe má bohatou diplomatickou praxi. Vedl například klíčová jednání o záchranném balíčku pro ekonomiku s MMF a byl podporován členy roztříštěné vládnoucí koalice.

Prezidenta na Srí Lance obvykle volí přímo občané. Odpovědnost připadá parlamentu pouze v případě, že se úřad uvolní před oficiálním ukončením funkčního období. 

Spojení s Radžapaksou

Před volbou veřejnou podporu pro Vikremesingheho ohlásilo pouze několik zákonodárců, a to hlavně kvůli tomu, že veřejnost jej nemá v oblibě a spojuje jeho působení s předchozí politickou garniturou. Při nepokojích kromě prezidentské rezidence okupovali demonstranti právě i sídlo premiéra a požadovali jeho rezignaci.

Desítky politiků loajálních Radžapaksovi, jejichž domy demonstranti v květnu vypálili, prohlásili, že podpoří Vikremesingheho pouze tehdy, pokud je ujistí, že následně tvrdě potrestá pachatele a udrží v zemi pořádek.

Při středečním rozhodování se Vikremesinghe díky 134 hlasům dostal před poslance Dullase Alahapperumu, který získal dvaaosmdesát hlasů. Třetí, levicový kandidát obdržel hlasy pouze tři. Všech 225 poslanců včetně předsedy parlamentu mělo právo hlasovat, dva poslanci se zdrželi hlasování a několik hlasovacích lístků bylo prohlášeno za neplatné.