SPD si dál drží náskok na CDU/CSU, podle Merkelové není nic ztraceno

Německá sociální demokracie (SPD) si zhruba dva týdny před parlamentními volbami v průzkumech dál drží stabilní náskok před konzervativní unií CDU/CSU. Odcházející kancléřka Angela Merkelová však boj nepovažuje za ztracený. Všichni v CDU/CSU jsou si podle ní vědomi, že unie po 16 letech v kancléřství nezíská další mandát snadno.

„Jsme uprostřed volebního boje,“ řekla Merkelová na dotaz, jak moc se obává, že CDU/CSU ztratí vládní odpovědnost. Spekulovat o výsledku odmítá, protože konečné zúčtování přijde až v den voleb 26. září.

„Po 16 letech bylo každému v CDU a CSU jasné, že nedostaneme kancléřský úřad automaticky a bez námahy,“ dodala politička, která Německo vede již čtvrtým funkčním obdobím v řadě.
Průzkumy jsou pro konzervativce v posledních týdnech stále méně lichotivé.

Ve čtvrtek zveřejněná sondáž institutu Kantar pro magazín Focus za favorita označila SPD s 25 procenty, zatímco pro CDU/CSU se vyslovilo 21 procent respondentů. Zelení, kteří chtějí za kancléřku svou spolupředsedkyni Annalenu Baerbockovou, by získali 17 procent, liberálové z FDP a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) shodně po 12 procentech a postkomunistická Levice šest procent.

Pro srovnání, parlamentní volby v roce 2017 vyhrála kancléřčina unie s 32,9 procenta hlasů a SPD skončila druhá s 20,5 procenta hlasů.

Pomoc ze zálohy

Unie se stále snaží nepříznivé prognózy zvrátit. Na poslední chvíli se do kampaně zapojila i Merkelová, která až dosud zůstávala v pozadí, přestože se ve srovnání s volebním lídrem CDU/CSU Arminem Laschetem těší větší popularitě.

V úterý ve Spolkovém sněmu prohlásila, že jedině Laschet dokáže zabránit vzniku levicové koalice SPD, Zelených a postkomunistické Levice.

Kancléřský kandidát SPD Olaf Scholz se zatím k možnosti, že by v případě vítězství složil právě tuto koalici, jasně nevyjádřil, za což čelí kritice. Pokud by Levice ve vládě skutečně zasedla, bylo by to poprvé od znovusjednocení Německa v roce 1990.

Německá SPD představila nový předvolební plakát
Zdroj: David Young/ČTK/DPA

Sociální demokraté ve čtvrtek ve snaze ještě zesílit tlak na konzervativce představili v Düsseldorfu nový plakát se Scholzem a heslem „Kancléř pro Německo“. Düsseldorf je hlavním městem spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde je premiérem právě Laschet.

„Unie si zřejmě myslí, že jim patří stát i kancléřství. Tak to není. Občané rozhodují o tom, kdo do kancléřství vstoupí. Společně bojujeme za to, aby to byl Olaf Scholz,“ prohlásil generální tajemník SPD Lars Klingbeil.

S problémy s popularitou se potýká nejen CDU, ale také CSU, která působí jen v Bavorsku a která s CDU na celostátní úrovni tvoří tradiční koalici. CSU, kterou vede bavorský premiér a neúspěšný uchazeč o kancléřskou kandidaturu Markus Söder, se v průzkumu Wählercheck televize SAT.1 Bayern propadla na 29 procent. Sondáž Bayerntrend přisoudila CSU dokonce 28 procent. Pokud by se průzkumy ve volbách potvrdily, byl by to pro CSU nejhorší výsledek v dějinách.