Soustrast s Německem i hněv na teroristy se snáší od světových státníků

Lítost, soustrast a také odsouzení činu střelce, který v mnichovském nákupním centru Olympia (OEZ) zabil devět lidí, přicházejí do Německa z celého světa. Ruský prezident kondoloval německé kancléřce i bavorskému premiérovi, americký prezident zdůraznil význam policie. Prezidenti Francie i Česka dali najevo, že považují střelbu za teroristický útok.

  • V nákupním centru Olympia na severu Mnichova útočil v pátek 22. července krátce před 18. hodinou osmnáctiletý Němec íránského původu a dlouhodobý obyvatel města Ali David Sonboly.
  • Střelec zabil devět lidí, víc než dvě desítky dalších zranil, poté spáchal sebevraždu.
  • Útok nemá žádnou souvislost s islámským fundamentalismem. Vraždící mladík měl psychické problémy a zajímal se o osamocené střelce; podle policie je zde souvislost s pět let starým norským útokem Anderse Breivika.
  • V prvotní obavě z teroristického útoku v bavorské metropoli zasahovalo 2300 příslušníků bezpečnostních složek, zastavil se také provoz metra a některých tramvajových a autobusových linek, policie evakuovala i hlavní nádraží.

Zatímco policie zatím nemá jasno o motivu, od státníků znějí jasnější slova. Nejjednoznačněji se vyslovil francouzský prezident Francois Hollande. „Teroristický útok, který zasáhl Mnichov a při němž bylo zabito mnoho lidí, je odporný čin vedený s cílem vyvolat po jiných zemích i v Německu strach,“ citoval Hollandea deník Die Welt. Dodal, že se Německo může spolehnout na podporu Paříže.

S islámským terorismem spojil útok i český prezident Miloš Zeman. „Slovy se s islámským terorismem bojovat nedá. Evropa musí konečně přistoupit ke konkrétním činům. Jsme to dlužni nevinným obětem teroristů,“ sdělil český prezident prostřednictvím svého mluvčího. Český prezident také zaslal svému německému protějšku Joachimu Gauckovi kondolenční telegram. „Mrzí mě, že si toto krvavé vraždění, kterého býváme svědky čím dál tím častěji, zvolilo za cíl Vaši dosud klidnou zemi. Ať už se jednalo o čin šílence, nebo o teroristický útok, jsem znepokojen nárůstem násilí v Evropě, kde lidský život, jak se zdá, pro některé přestává mít cenu,“ napsal Gauckovi.

Již v pátek večer se k atentátu vyjádřil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Útok označil za barbarský. „Znovu potvrzuje, v jak nebezpečném světě žijeme. Soucítím s našimi bavorskými sousedy,“ uvedl. Český premiér Bohuslav Sobotka potom vyjádřil lítost nad útokem.

Podporu a soustrast vyjádřili i prezidenti Ruska a Spojených států. Ruský prezident Vladimir Putin zaslal soustrastný telegram německé kanclřéce Angele Merkelové i bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Vyjádřil v souvislosti s páteční tragédií hlubokou soustrast
občanům celého Německa. Americký prezident Barack Obama potom vyzdvihl roli policie. „Náš způsob života, naše svobody, výchova našich dětí, to vše každý den závisí na mužích a ženách v uniformách, kteří se často vystavují nebezpečným situacím, aby chránili naše bezpečí,“ podotkl prezident Spojených států.

Útok odsoudil také Írán, odkud mnichovský útočník pocházel. „Írán tento čin odsuzuje a vyjadřuje solidaritu s německým národem a vládou,“ sdělil mluvčí íránského ministerstva Bahrám Ghasemí. Šlo podle něj o „vraždu bezbranných a nevinných“ lidí.

Osmnáctiletý mladík původem z Íránu zastřelil v restauraci s rychlým občerstvení před nákupním centrem a poté uvnitř OEZ devět lidí a dalším šestnácti způsobil zranění. Mrtvý je i on sám, patrně se zastřelil. Policie původně podezírala z účasti na útoku další dva lidi, později ale oznámila, že mladík jednal sám. Souvislost s islámským terorismem se nepotvrdila, policisté naopak nalezli vodítko k útokům norského extremisty Anderse Breivika.

Speciál ke střelbě v Mnichově (zdroj: ČT24)