Soud ve Francii poslal do vězení členy teroristické buňky, včetně bratra vraha z Bataclanu

Pařížský soud poslal do vězení takzvanou štrasburskou džihádistickou skupinu. Patří k ní i bratr jednoho z pachatelů listopadových atentátů, který vraždil v pařížské koncertní síni Bataclan. Na konci roku 2013 se vydali společně do Sýrie. Na rozdíl od vraha z Bataclanu se skoro všichni po několika měsících vrátili do Francie. I tak dostali tresty od šesti do devíti let za mřížemi.

Nad procesem se vznášel temný stín Foueda Mohammeda Aggada, vraha desítek lidí. I jejich tragické osudy doprovázely skupinu sedmi mladíků na lavici obžalovaných. Seděl mezi nimi totiž i teroristův starší bratr Karim.

„Když se vrátil, vůbec neměl stejné úmysly (jako jeho bratr),“ ujišťovala obhájkyně Karima Mohammeda-Aggada.

Přesně tímto směrem se ubírala obhajoba všech obžalovaných. Deset členů takzvané štrasburské buňky odjelo do Sýrie po menších skupinkách. Přes Turecko, těsně před Vánocemi 2013. Dva z nich zemřeli do dvou týdnů. Ostatní, kteří tvrdí, že chtěli v Sýrii vést humanitární pomoc, údajně prohlédli a brzy se vrátili domů. Až na jednoho – ten se vrátil až po dvou letech, aby vraždil.

Události: Soud s francouzskými džihádisty (zdroj: ČT24)

„Ten, kdo je popisovaný jako jeden ze sebevražedných útočníků, zůstal v Sýrii dva roky, zatímco ti, kdo jsou souzeni dnes, se vrátili po dvou nebo třech měsících. To zcela mění stupeň jejich radikalizace na místě,“ poukázal obhájce jednoho z obžalovaných Xavier Nogueras

Pařížský soud měl k dispozici nejen tvrzení obžalovaných, ale také telefonické nahrávky. Na jedné z nich vrahův starší bratr přiznává matce, že chtěl v Sýrii bojovat, tak jako stovky dalších mladých Francouzů.

Komise: Protiteroristické akce nikdo neřídí

Navrátilci ze Sýrie nebo naopak ti, kdo se tam teprve touží dostat, nadále představují jedno z největších rizik pro francouzské tajné služby. A stále nemají dost lidí a prostředků na jejich sledování. Podle parlamentní komise, která přes půl roku vyšetřovala listopadové atentáty, navíc pochybení provázela i zásah speciálních jednotek. Podle předsedy komise mimo jiné proto, že není jasně stanovená hierarchie.

„Ptal jsem se Američanů, Řeků, Turků: Kdo je váš francouzský protějšek? Nikdo z nich mi nedokázal říct, kdo vede protiteroristické akce ve Francii. Protože nikdo takový není,“ upozorňuje předseda vyšetřovací komise Georges Fenech.

Komise proto doporučila vytvoření Národní agentury boje proti terorismu, která by podléhala prezidentovi a měla k dispozici informace všech protiteroristických složek.