Ruský Sojuz s první jihokorejskou kosmonautkou se spojil s ISS

Moskva - Ruská vesmírná loď Sojuz s první jihokorejskou kosmonautkou I So-jon na palubě dnes přistála u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Sojuz odstartoval z kazašského kosmodromu Bajkonur v úterý.

Sojuz dopravil k ISS první jihokorejskou kosmonautku I So-jon, která během sedmi až osmidenní mise bude spolu s kolegy na orbitální stanici provádět vědecké experimenty. Na ISS dopravil také novou posádku ve složení Oleg Kononěnko a Sergej Volkov.
 
I So-jon se má na Zemi vrátit 19. dubna spolu se dvěma nynějšími obyvateli ISS, americkou astronautkou Peggy Whitsonovou a ruským kosmonautem Jurijem Malenčenkem. Volkov a Kononěnko by měli na ISS strávit šest měsíců.

Jižní Korea je 37. zemí světa, která vyslala svého člověka do kosmu. Za let má jihokorejská vláda zaplatit 20 milionů dolarů (318 milionů Kč). Na obří televizní obrazovce v centru metropole Soulu sledovaly start lodi z kosmodromu Bajkonur tisíce lidí.

Z 36 000 korejských zájemců o let byl původně vybrán bývalý boxer a výzkumník v oboru umělé inteligence Ko San. Ale během výcviku v ruském Hvězdném městečku opakovaně porušil předpisy, pokoušel se totiž propašovat ven technické příručky. Místo něj se tak do kosmu podívá jeho náhradnice.

Kosmodrom Bajkonur byl vybudován v kazašských stepích v době Sovětského svazu a Rusko ho nadále používá podle dohody o pronájmu od roku 1991, kdy Kazachstán získal nezávislost.